Slezan Holding, kterému pozemky patří, nabídl Spolku pro Faunapark ve Frýdku-Místku možnost uzavření nájemní smlouvy na dobu neurčitou. Členové spolku už dříve zajistili úklid parku, odvoz starých větví a pařezů, vysekali náletové dřeviny a park pravidelně kosí. Konají se brigády, dny otevřených dveří a akce pro veřejnost. Pro Spolek to znamená možnost dosáhnout na dotace od města i odjinud, což by mohlo být signálem také pro další partnery. Slezan už zadal studii na využití celého území bývalého ředitelství, do něhož faunapark spadá.

„Faunapark představuje vhodné využití území, a proto ho podporujeme. Smlouva na dobu neurčitou stvrzuje, že to myslíme vážně,“ řekl Jiří Karásek, předseda představenstva Slezan Holding. Spolek pro Faunapark již má konkrétní plány pro zbytek roku. „Díky smlouvě budeme moci čerpat dotace města Frýdek-Místek na údržbu parku, stromů a jejich audit,“ podotkl Petr Dvořáček, předseda Spolku pro Faunapark ve Frýdku-Místku.

Investiční část dotace umožní obnovit do konce roku část původních chodníků, které jsou nyní pokryté vegetací. „Je před námi ještě dlouhá a náročná cesta, ale baví nás to. Největší odměnou je park zaplněný lidmi při našich akcích,“ dodal Petr Dvořáček. Symbolická jedna koruna ročního nájemného dává spolku k dispozici plochu bývalého parku rodiny Landsbergerů včetně klubovny a dalšího nezbytného zázemí.

Ilustrační foto
Obce se chtějí propojit novou stezkou pro pěší a cyklisty

Pozemky v areálu bývalého ředitelství Slezanu by rád získal magistrát. „Zájem města o pozemky stále trvá,“ potvrdila mluvčí frýdecko-místeckého magistrátu Jana Matějíková s tím, že město ale podporuje aktivity spolku. Letos v březnu zastupitelé rozhodli o přidělení dotací spolku, konkrétně šlo o čtvrt milionu korun. Část peněz má jít na rekonstrukci chodníků a mostku v parku, zbytek na úhradu nákladů spojených s údržbou.

„Uvolnění dotací ale zastupitelé podmínili nájemní smlouvou na parcelu parku po dobu pěti let, kterou musí faunapark doložit. Uzavřená smlouva nám zatím doručena nebyla. V případě, že by faunapark ukončil činnost dříve, než do pěti let, musel by dle smlouvy adekvátní část dotací vrátit,“ řekla včera mluvčí magistrátu.

Slezan nadále počítá s využitím celého území, jehož by měl být faunapark součástí. „Zadali jsme zpracování studie využití celého areálu, jejímž výsledkem by mělo být co nejefektivnější využití území. Vidíme příležitost i v souvislosti s blízkým areálem TJ Slezan, kde rovněž vlastníme část pozemků,“ doplnil Jiří Karásek. Spolupráce se spolkem je dalším ze splněných bodů memoranda uzavřeného s magistrátem. To počítá se společným postupem i u dalších projektů, o kterých Slezan Holding s vedením města dlouhodobě jedná.

Sraz Lhot a Lehot z Česka a Slovenska ve Lhotce pod Ondřejníkem.
OBRAZEM: Ve Lhotce se koná sraz Lhot a Lehot