Už více než dva týdny jsou kvůli pandemii koronaviru uzavřené kostely. 

Foto: fanoušci SFC Opava
PODÍVEJTE SE! Fanoušci SFC pokračují v dobrých skutcích

Věřící, kteří byli zvyklí pravidelně docházet na bohoslužby, se nyní musí spokojit s přenosy v křesťanské televizi Noe, poslechnou si mši v rádiu anebo se společně modlí i ve svých rodinách.

Flintu do žita s trochou nadsázky řečeno nehodili v této souvislosti ani ve farnosti v Kravařích. Každý večer úderem dvacáté hodiny totiž k monitorům počítačů usedají desítky lidí, aby byli součástí modlitby, kterou jim na Facebooku živě přenáší farář Jan Szkandera a kaplan Jan Zelenka.

Jánské Koupele
Karel Ležatka chce do Jánských Koupelí vrátit život a obnovit jejich krásu

„Je pravdou, že prožíváme nelehkou dobu, která na druhou stranu přináší mnoho výzev. Jedna z nich je právě ta, jak zůstat v kontaktu nejen s farníky. Papež František už před nějakou dobou přišel s výzvou pro všechny věřící na světě, aby se každý den ve dvacet hodin modlili Růženec a Korunku k Božímu milosrdenství za odvrácení koronavirové pandemie. Tak nás s kaplanem napadlo, že by nebylo špatné tuto modlitbu přenášet živě z naší kaple,“ přibližuje zrod celého nápadu kněz Jan Szkandera.

Dívají se i rodáci v zahraničí

Průměrně sleduje jejich večerní modlitbu kolem sedmdesáti lidí.

„Je však třeba si uvědomit, že u jednoho zařízení může být i více osob. Pevně věřím, že se většina modlí s námi, někdo se možná jen dívá, ale to není to podstatné. Aktuálně vysíláme každý den a v neděli také přenášíme modlitbu křížové cesty. Ohlasy máme i z jiných farností, a dokonce se hlásí i rodáci z Kravař, kteří žijí v zahraničí,“ pokračuje otec Jan. Zajištění přenosu není podle něj nikterak složité, stačí mobilní telefon a stativ. Texty a některé obrázky pak jsou promítány na televizi.

Pátý zápas čtvrtfinále playoff Kooperativa NBL mezi USK a BK Opava hrané v Praze v hale na Folimance. Petr Czudek.
Učení i sport. U Czudků se v rámci domácího tělocviku hází na koš

Jak již bylo řečeno, zájemci mohou modlitbu sledovat denně od dvaceti hodin prostřednictvím facebookové stránky nazvané Farnost Kravaře. Závěrem jsme Jana Szkanderu požádali o několik slov směrem k věřícím.

„Chtěl bych všem popřát do této doby silného ducha, který pochází nejenom z nás samotných, ale Ducha, který vychází z Boha. Protože On jediný nás může převést přes toto období,“ vzkazuje.

Snímek z místa požáru.
Rodina z Hlučína přišla o střechu nad hlavou, pomoci můžete i vy