Oprava pomníku, který stojí v ulici Jandovo stromořadí, byla dokončena před několika týdny. Pomník nechal v roce 1906 postavit okrašlovací spolek, který ho věnoval frenštátskému lékaři Josefu Jandovi za jeho zásluhy o rodné město. „Autorem památníku je Jan Knebl, významný český malíř a sochař,“ sdělila Iva Vašendová, tisková mluvčí města Frenštát pod Radhoštěm.

Jenže právě před osmi lety, v době od čtvrtka 5. do pondělí 9. srpna 2010 si pomník vybral jako ukázku demonstrace své síly neznámý vandal. „Pachatel úmyslně poškodil těžké betonové kvádry i kovové zábradlí. Jednotlivé části památníku vyvrátil na přilehlý prostor,“ uvedl tenkrát novojičínský okresní policejní mluvčí Zbyněk Tomšík a dodal, že předběžně odhadovaná škoda je sto tisíc korun.

Pomník Josefa Jandy ve Frenštátě pod Radhoštěm před osmi lety poničil vandal.Zdroj: Deník / Ivan Pavelek

Město nechalo pomník alespoň částečně opravit, cílem nedávné opravy bylo navrátit pomník do podoby před poškozením, restaurovat a konzervovat jej.

„Bylo provedeno očištění a konzervování zachovaných částí pomníku a bronzového medailonu, obnoveny a retušovány nápisy a doplněny zničené kamenné a kovářské části pomníku,“ upřesnil Luboš Drachovský z odboru investic a rozvoje MěÚ Frenštát pod Radhoštěm a doplnil, že restaurátorské práce a opravu provedl restaurátor Tomáš Skalík. Celkové náklady dosáhly výše 440 tisíc korun.

Josef Janda, narozený roku 1811 byl frenštátský lékař, který se zasloužil o rozvoj města Frenštátu pod Radhoštěm například tím, že 1. ledna 1865 založil „Pamětní knihu města Frenštátu“ nazvanou též „Jandova kronika“. Tu vedl a zapisoval do ní významné události až do roku 1875. V letech 1847 1848 zřídil takzvaný Dolní špitál a v roce 1858 byl díky jeho přičinění vybudován nový hřbitov. Zemřel v roce 1876.

Speciální vozidlo Tatra Phoenix Euro 6.
Tatry Phoenix se uplatňují i v kamenolomech