Takřka okamžitě se začalo mezi lidmi šířit, že se jedná o uprchlíky. Tuto informaci bezprostředně nato vyvrátil mluvčí opavské policie René Černohorský, který sdělil, že policisté vůz zastavovali kvůli podezření na majetkovou trestnou činnost.

Policejní kontrola. Ilustrační foto.
Manévry v Opavě. Policie zastavila podezřelé vozidlo

Toto se nakonec ukázalo jako pravdivé. „Zastavení a kontrole automobilu předcházelo anonymní oznámení na linku 158, kdy všímavý občan v jedenáct hodin dopoledne 7. února oznámil, že u jednoho z bytových domů v Kylešovské ulici v Opavě se podezřele pohybuje dvojice neznámých mužů, která urychleně vynáší z domu nějaké věci a ukládá je na ložnou plochu nákladního vozidla. Načež vůz okamžitě odjíždí pryč,“ vysvětluje Černohorský. Po tomto sdělení byly zkontaktovány službu konající hlídky, přičemž jedna z nich zaregistrovala pohyb popisovaného auta právě v Těšínské ulici a zastavila ho. „Za přítomnosti dalších přivolaných policistů se provedla i kontrola nákladového prostoru, kde se nacházeli dva muži ve věku dvacet a sedmadvacet let z Karvinska, dále zabalená sušička na prádlo, automatická pračka, rozbalená sušička na prádlo a horské kolo,“ vyjmenoval policejní mluvčí.

Následným prověřováním bylo zjištěno, že všechny tyto věci jsou kradené. „Výše zmínění muži se totiž po vypáčení vstupních dveří společně vloupali do suterénu bytového domu v Kylešovské ulici. Poškozené opavské právnické organizaci a fyzické osobě způsobili odcizením věcí škodu ve výši přes sto tisíc korun. Dále se zjistilo, že řidič byl k celé záležitosti údajně přizván jen jako řidič stěhovacího vozu a vůbec netušil, že věci pocházejí z trestné činnosti,“ konstatoval René Černohorský.

Skončili v cele

Muži z Karvinska jsou nyní podezřelí ze spáchání přečinu krádeže, v případě mladšího z nich jde o recidivu, protože v posledních třech letech byl soudem v Karviné a v Kutné Hoře odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody a k peněžitému trestu. „Oba muži byli zadrženi, omezeni na svobodě a umístěni do opavské policejní cely. Další případné protiprávní jednání mužů se prověřuje,“ dodal.

 

Ilustrační foto.
Kráva přimáčkla muže ke zdi a vážně mu poranila hrudník