Podle názoru prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera, prezentovaném ve večerních zprávách jedné televizní stanice, je v Česku zubních lékařů dokonce až neudržitelně mnoho. Toto prohlášení jistě překvapilo opavské pacienty marně obíhající stávající zubní ambulance a žebrající o přijetí do stavu.

Naše redakce proto požádala Romana Šmuclera o bližší objasnění svého názoru. „Probíhá generační výměna a pojišťovny roky netlačily na přebírání praxí, takže mnozí lékaři ordinaci zavřou a pacienti musejí hledat mladého lékaře, který založil praxi jinde na ,zelené louce', a to logicky až později, když se místo uvolní, což je nešťastné. Například v Německu se praxe přebírají a pacienti si generační výměny tolik nevšimnou,“ vysvětluje Roman Šmucler. Dalším problémem podle něj je, že lékaři nechtějí pracovat pro zdravotní pojišťovny, a ty zase vědí, že mnohé výkony za současné úhrady provést nelze.

Při požáru garáže ve Slavkově byli popáleni dva lidé.
Při požáru garáže ve Slavkově byli popáleni dva lidé

„Lékař, který by dnes pracoval jen pro pojišťovnu, má až na výjimky plat na úrovni zákonného minima. Na každého pacienta, který chce vše na pojišťovnu, musí zubní lékař přijmout jiného, který to z přímo hrazené péče zaplatí i tomu předchozímu pacientovi,“ konstatuje Roman Šmucler s tím, že cizinci situaci nevyřeší.

OPAVŠTÍ ZUBAŘI MAJÍ VÝHRADY

O tom, že by stomatologů bylo v Opavě dost, zubní lékař Miroslav Kozelský pochybuje. „Každou chvíli nám někdo volá, jestli přibíráme nové pacienty, a zubaři na pohotovosti potvrdí, že jim akutní pacienti na jejich výtky o zanedbaném chrupu tvrdí, že zubaře nemají a nikdo je vzít nechce,“ míní Miroslav Kozelský. Na odkup praxe čerství absolventi peníze nemají, jdou tedy raději pracovat za nesrovnatelně větší peníze do Německa.

„Ošetření u stomatologů bez smlouvy s pojišťovnami může být pro velké procento lidí problém. Zubní péče je drahá a ne každý si může hrazení v plné výši dovolit. Pan Šmucler vidí situaci z perspektivy metropole, kde asi opravdu není o stomatology nouze a kde jsou i finanční možnosti průměrného pacienta vyšší,“ dodává lékař Kozelský. Také práce zubaře se mění, a ne k lepšímu. „Dříve se dalo odbavit a ošetřit třicet pacientů denně. Dnes máme pracovat s kompozity, dětem ne amalgám, těhotným ne amalgám, kojícím ne amalgám, délka takového ošetření se prodlužuje,“ říká zubní lékařka Daniela Mošová.

Ilustrační foto
Opava v generálce remizovala