Na zákrok šla tedy asi za čtrnáct dnů. „A to bez jakékoli protekce. Měla jsem fofr, abych si vůbec stačila vyřídit předoperační vyšetření. Ani jsem se nestihla bát,“ uvedla. Nemůže si vynachválit nemocniční péči i stravu. „Pan doktor Lubomír Zelenka byl velmi starostlivý. Chodil se ptát na pokoj, jak mi je. A vařili tam skvěle. Jak v Intercontinentalu,“ doplnila.

Po zákroku a následné léčbě se jí ulevilo. „Už jsem ani nevěděla, jak se žije bez bolesti. Zrovna nedávno mi z kapsy zimní bundy vypadlo několik prášků, kterými jsem ji zaháněla. Nyní si sice občas připadám jako robot, protože když někam procházím kontrolními rámy, tak zvoním. Žiju ale bez bolesti,“ konstatovala.

Ministerstvo chce prosadit, aby na urgentním příjmu museli být urgentní lékař, anesteziolog, intenzivista, chirurg, internista, kardiolog, neurolog nebo úrazový chirurg, sestra pro intenzivní péči nebo zdravotnický záchranář pro urgentní medicínu
Nový plán ministerstva: Na urgentních příjmech v nemocnicích bude víc lékařů

Její příběh je ukázkou, že na ortopedie se vrací běžný rytmus, do kterého tvrdě zasáhl covid. Ve standardním režimu pracují kupříkladu ve Fakultní nemocnici Plzeň. „Čekací lhůta u výměny kyčle nebo kolene je asi rok a půl až dva roky. V případě akutních potíží je zdravotní stav řešen vždy individuálně,“ řekla Deníku mluvčí Fakultní nemocnice Plzeň Gabriela Levorová.

Bez omezení jedou také všechna oddělení v zařízeních Penta Hospitals CZ, tedy nemocnicích v Sokolově, Roudnici nad Labem, Ostrově, Vrchlabí či pražských Vršovicích. „Pracujeme v rámci své maximálně možné personální kapacity. Skluz u plánovaných operací postupně odmazáváme,“ uvedl pro Deník lékařský ředitel celé skupiny Jiří Stefan.

Ilustrační snímek
Psychologové jsou nedostatkovým zbožím. Pacienti čekají celé měsíce

S tím, že lékaři vždy zhodnotí, jak se klinický stav pacienta posunul či neposunul. Podle toho pak rozhodnou, kdy a jaký zákrok potřebuje. „Čekací termíny jsou už naprosto standardní, přičemž ty nejdelší zůstávají právě v ortopedických oblastech,“ dodal Stefan.

Zásah do harmonogramu

Plošné zastavení ortopedických operací znamenalo podle mluvčí zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Lucie Chytilové velký zásah do harmonogramu operačních plánů všech ortopedických oddělení nemocnic v Trutnově, Náchodě, Jičíně a Dvoře Králové.

Od obnovení provozu tamní operatéři intenzivně pracují na tom, aby dopady co nejvíce snížili. „V zásadě se ale shodují, že výpadek není možné zcela dohnat. Na jednotlivých pracovištích jsou v čekacích dobách na operace rozdíly,“ popsala pro Deník.

K operacím v těchto nemocnicích přijímají pacienty zpravidla podle závažnosti jejich zdravotního stavu. „Není to tedy pořadník podle toho, kdy se daný člověk objednal. Termín je mu přidělen po uvážení lékařů na základě akutnosti jeho potíží,“ dodala Chytilová.

Vyšetření zraku u specialisty by měl zdravý člověk absolvovat alespoň jednou za dva roky, ideálně ale každý rok.
Potřebujete dioptrické brýle? Nechoďte k lékaři, ale do oční optiky

Do revize pořadníku na náhrady velkých kloubů se pustili na ortopedii Městské nemocnice Ostrava. Čekací lhůty tam totiž v důsledku covidové pauzy narostly až na dva roky. Jak uvedl primář Michal Macák, zdravotníci kontaktují pacienty, jestli mají o operaci stále zájem.

Kdo ho nemá, toho z pořadníku vyškrtnou. Už nyní díky tomu řada pacientů ubývá. „Do pořadníku se dostanou, až zase budou chtít. Náš předpoklad je, že se nám díky tomu podaří čekací dobu snížit na rok nebo tři čtvrtě roku,“ řekl Macák.