Dva podvodníci použili klasický postup, kdy si v telefonním seznamu vybrali ženu, u které už podle jména předpokládali, že je starší a žije sama. Jeden z dvojice ženě v pátek dopoledne zatelefonoval a představil se jí jako vnuk.

„Falešný vnuk ženu požádal, že potřebuje nutně půjčit finanční hotovost 170 tisíc korun. Když mu odpověděla, že mu může půjčit pouze 50 tisíc korun, řekl, že mu to bude stačit a že se pro peníze dostaví do hodiny. Po chvíli však muž opět volal, že se pro peníze nemůže dostavit osobně a tak pro peníze pošle svého kamaráda," popsal průběh podvodu policejní mluvčí Miroslav Kolátek.

Starší paní však zřejmě pojala podezření a raději zavolala své dceři, u které si situaci ověřila. „Dcera věc ihned oznámila na policii a maminku poučila, aby nikomu neotevírala dveře. Po nějaké chvíli seniorce u bytu zvonil podezřelý muž, kterému však seniorka neotevřela. Místo toho ho přímo v chodbě domu zatkli kriminalisté. Krátce poté zadrželi v blízkosti domu i druhého muže," doplnil Kolátek.

Oba muži byli obviněni z přečinu podvodu ve stádiu pokusu, za který jim hrozí až 5 let odnětí svobody. Muži jsou z rozhodnutí soudu stíhaní vazebně.

VAROVÁNÍ:
Policisté vyzývají všechny starší občany, aby na tyto nebo podobné telefonáty nereagovali a nedávali žádným cizím lidem peníze. 
"Podezřelý telefonát je třeba si vždy ihned zpětně ověřit u svých nejbližších. Žádáme i příslušníky mladší generace, aby své starší členy rodiny upozornili na takové praktiky podvodníků," dodal mluvčí Kolátek.