Vše nasvědčuje tomu, že sportovci Tiboru Fodorovi ujely nervy a na psovi si vybil zlost. Svou střelnici má na pozemku vedle zahrady Kořínkových. Pes ho při střelbě rušil štěkotem vždy, když se přiblížil k plotu pozemku, který hlídá.

Jsme šokování. Rex běhal po zahradě jako vždycky. Když se střelec přiblížil k plotu, tak po něm štěkal, jako to dělá každý jiný hlídací pes. Pokud střelec odcházel k terči, tak štěkat přestal. On totiž střílel ve směru od naší zahrady na terč vzdálený asi padesát metrů," popsal Libor Kořínek.

Před několika dny se však štěkot dvouletého německého ovčáka změnil v útrpné vytí a kňučení.

„Slyšel jsem, jak Rex vyje. Přiběhl, strašně kňučel, ale nebylo vidět, že by byl zraněný, netekla mu ani krev. Šel jsem k plotu a ptal jsem se lukostřelce, co se stalo, jestli psa netrefil. On mi řekl, že neví, že se pes asi poranil sám. Jenže po chvíli začalo Rexovi natékat oko. Jeli jsme s ním k veterináři a teprve na rentgenu jsme zjistili, že má v hlavě zabodnutý hrot šípu. Ten se podařilo vyjmout a ránu zašít. Pes je od té doby pod uklidňujícími léky a máme strach, aby se ten útok neprojevil na jeho psychice a povaze," dodal Kořínek.

Majitelé psa nemají pochyb o tom, kdo Rexovi ublížil. „Nemůžu pochopit, jak někdo může takhle ublížit zvířeti. Je mi ho strašně líto," řekl syn majitelů psa Jakub.

„Střelec mi říkal, že se připravuje na soutěž a štěkot psa ho rušil. Po psovi šíp nestřelil, ale bodl mu ho do hlavy rukou," vysvětluje si způsob poranění majitel psa.

Lukostřelec, který bydlí v Českém Těšíně, však úmyslné ublížení psovi odmítá. „Ano, jezdím tam na pozemek mého švagra trénovat už několik let. Déle, než tam ti sousedé bydlí. Střílím ze sportovního luku a při střelbě stojím zády k plotu, kde po mě štěká ten pes. Určitě jsem po něm nestřílel. Ale ohnal jsem se po něm několikrát šípem. Trefil jsem ho možná do čumáku, ale nezranil. Všechny šípy mám v pořádku," bránil se střelec.

Incident už vyšetřuje policie. Otázkou je, jak bude případ kvalifikovat. „Zatím je případ vyšetřován podle přestupkového zákona, nicméně může být překvalifikován na přečin týrání zvířete," informovala policejní mluvčí Zlatuše Viačková.
Viník by měl Kořínkovým přinejmenším zaplatit veškeré náklady spojené s léčbou zraněného psa. Zda bude opět trénovat střelbu v blízkosti psa, který si dobře pamatuje, kdo mu ublížil, zůstává otázkou.

Videoreportáž k případu