Jeden z přímých účastníků, který si přál zůstat v anonymitě, a jenž celou situaci sledoval, nám popsal průběh od začátku. „Okno pojišťovny bylo otevřené. Měl na pobočku krásný přístup, nebyl nejmenší problém dostat se dovnitř," řekl Deníku.

Uvnitř pak ukradl scanner a externí hard disk patřící jedné ze zaměstnankyň. Materiální škoda byla vyčíslena na čtyři tisíce korun, největším problémem však jsou citlivá data klientů, která ukradený hard disk obsahuje.

Rodná čísla, adresy, telefonní čísla i informace o pojistkách to vše je nyní v rukou neznámého pachatele. „V této chvíli to nemohu komentovat, je třeba počkat na výsledky šetření policie. O odcizení citlivých dat klientů momentálně nic nevím, máme informaci pouze o ukradení scanneru," prozradil nám tiskový mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata.

„Těžko říct, zda šel zloděj přímo po penězích. Vedle ve skříni ležel notebook a klíče měl téměř před očima. Přitom zmizel jen starý scanner a hard disk v hodnotě asi pět set korun," dodává nejmenovaný zdroj, který je s touto situací obeznámen.

Šlo tedy spíše zloději o to, co na disku najde, než o to ho prodat?

Co je však na celé věci nejvíc zarážející, je fakt, že pobočka ČSOB Pojišťovny v Havířově není opatřena alarmem ani kamerovým systémem.

„Zloděj se mohl na pobočce schovat už večer. Sice žijeme v jednadvacátém století, nevšiml jsem si ale, že by někde byly umístěny kamery či alarm," řekl přímý účastník.

Podle policie se nejspíše pachatel dostal dovnitř oknem.

„Zaměstnanci pojišťovny nechali otevřené okno, přes které se pachatel dostal dovnitř. Zcizeny byly věci v hodnotě čtyř tisíc korun, a proto je celá věc šetřena jako přestupek," řekl mluvčí karvinské policie Jaroslav Kus.

Celá situace však vyvolává úsměv na tváři - zloděj či zlodějka po sobě zanechali stopu v podobě zapomenutého mobilního telefonu a peněženky, což snad urychlí jejich dopadení. 

Bibiána Balicka