V brzké době je možné, že kvůli jinému případu bude muset odejít další policisté. Devětačtyřicetiletý policista byl obžalován z toho, že se pokusil ovlivnit průběh vyšetřování případu mladé narkomanky a dealerky drog. Zatímco policista tvrzení obžaloby odmítal, státní zástupce specializující se na trestnou činnost policistů si šel tvrdě za svým a nakonec se domohl pravomocného rozsudku.

„Obžalovaný logicky vysvětlil, jak došlo k tomu, k čemu došlo. Je absurdní, aby prestižní policista jednal nezákonně kvůli pro něj nevýznamné osobě závislé na drogách, která je jako svědkyně nespolehlivá, lhavá, závislá na drogách a páchající trestnou činnost," řekla advokátka Marcela Neuwirthová.

Okresní soud v prvním kole rozhodl šalamounsky. „K pochybení ze strany policisty skutečně došlo. Po důkladném vyhodnocení všech výpovědí a důkazů musí soud konstatovat, že se však nejedná o trestné činy. Proto soud případ předá zaměstnavateli, který by měl vynést přísný kázeňský trest."

Jenže s takovým rozhodnutím se státní zástupce Alois Dlouhý nemínil smířit. Proti rozhodnutí soudu podal stížnost a na popud krajského soudu musel ten havířovský o případu jednat znovu a vynést rozsudek proti policistovi o délce jednoho roku vězení s podmíněným odkladem na dva roky.

Ke krajskému soudu se odvolal jak policista, kterému se stále cítí nevinen, tak státní zástupce, aby se domohl přísnějšího trestu.

Ostravský senát v odvolacím řízení trest skutečně zpřísnil, a to na dva roky s tříletou podmínkou a navíc přidal i zákaz činnosti u policie.

V druhém případě bylo obžalováno pět havířovských policistů, z nichž hlavní aktér už od policie odešel sám.

Celá kauza začala 29. listopadu 2011 zákrokem proti opilému řidiči, který způsobil dopravní nehodu. Dechová zkouška u něj prokázala 1,96 promile alkoholu.

„Vypil jsem několik piv, ani jsem je nepočítal. Po nehodě si však vůbec nic nepamatuju. Nevím ani to, kolik policistů k nehodě přijelo. Byl jsem opilý a choval jsem se nevhodně a nadával jsem jim. Na oddělení mi jeden z nich dal ránu do obličeje, je to však na videozáznamu. Místo požadovaného ošetření mě odvezli na záchytku," vypověděl viník nehody, který byl u soudu jako svědek.

Ještě před odvozem na záchytku došlo na chodbě policejní stanice k incidentu, který si obě strany vykládají jinak. Podle opilého řidiče jej policista napadl, policista naopak tvrdí, že jej opilec povalil na zem a on si při tom poranil záda. Aby advokát svého klienta zbavil obvinění z útoku na policistu, vyžádal si záznam z kamery. Právě z něj pak státní zástupce i soudce vyvodili, že útok vedl policista.

„Iniciátorem byl policista. Pro něj jsem žádal přísnější trest. Pro ostatní pak tresty mírnější," řekl státní zástupce Alois Dlouhý.

Okresní soud vyřkl trest tří let vězení s odkladem na čtyři roky a pětiletým zákazem služby u policie pro hlavního obžalovaného. U ostatních činí tresty za křivé obvinění a nadržování svému kolegovi dva a půl roku s odkladem na tři roky, respektive jeden rok s dvouletou podmínkou u nejméně angažovaných policistů. Všichni se zřejmě budou odvolávat ke krajskému soudu, aby byli viny zproštěni, protože jinak jejich policejní kariéra skončila.