„Každý den přicházejí na naši poštu klienti s informací, že orlovské domácnosti navštěvují podomní prodejci a chtějí jim kontrolovat SIPO. Zatím naposledy tito lidé navštívili občany v ulici M. Ryšky,“ uvedlo město Orlová na svých webových stránkách před několika dny. „Ihned v těchto případech volejte městskou policii, ale co především – rozhodně tyto podomní prodejce nepouštějte k sobě do bytu!,“ zní další upozornění na webu města.

Deník zde oslovil i samotnou Českou poštu. Zdá se, že Orlová je v tomto trochu specifická. „Sporadicky se podobné případy objevují i na jiných místech republiky. Pokud Česká pošta zjistí takovéto podvodné jednání, předává tyto případy orgánům činným v trestním řízení. Nicméně lze říci, že podobných případů spíše ubývá. Zaměstnance České pošty lze poznat podle stejnokroje, případně jej požádat o prokázání se zaměstnaneckým průkazem. Osobní číslo z průkazu lze případně ověřit na call centru České pošty.“ uvedl Ivo Vysoudil z tiskového oddělení České pošty.

Ilustrační foto
Falešní zaměstnanci pošty nabízejí kšefty s energiemi

Nicméně pozor! Je ti další podvod, tentokrát celorepublikového rozsahu. „V současné době Česká pošta řeší například fiktivní soutěž o mobilní telefon, která se šíří na sociálních sítích a neoprávněně využívá loga České pošty. Upozorňujeme proto klienty, kteří se s touto soutěží na sociálních sítích setkali, aby na výzvu nereagovali,“ říká Ivo Vysoudil.

Jakýkoli podomní prodej a nabídka služeb je přitom v Orlové zakázána. „Je škoda, že nás lidí v podobných případech nekontaktují pokaždé ihned a vyzýváme je k tomu,“ doplnil pak k případům velitel orlovské městské policie Roman Galia. Dodal, že letos zatím strážníci řešili pět podobných případů. Čtyřikrát šlo o nabídky energií, v jednom případě se podvodník vydával za asistenta prevence kriminality.

Takto by měl vypadat objekt bývalé ubytovny Kosmos v Karviné po snížení o pět pater a rekonstrukci.
OBRAZEM: Co nabídl uplynulý týden v regionu? Prohlédněte si fotogalerie