Obžalovanými jsou někdejší ředitel František Kořínek a provozní náměstek Radoslav Hanzelka. Pochybit měli při zadávání veřejných zakázek na modernizaci tramvají či nákup trolejbusů. Oba vinu popírají. Ve čtvrtek u Krajského soudu v Ostravě proběhly závěrečné řeči. Rozsudek by mohl být vynesen v dubnu. Oběma hrozí až deset let vězení.

Muži vinu odmítli. Jan T. vlevo, Dennis K. vpravo.
Smrt U Lenina v Havířově: zabíjel kokain, pervitin i extáze, jak rozhodne soud?

Státní zástupce pro obžalované žádá nepodmíněné a peněžité tresty. Pro Františka Kořínka pět let žaláře a tři miliony korun, pro Radoslava Hanzelku šest let a jeden milion korun. „Jejich vinu považuji za prokázanou,“ řekl státní zástupce.

Advokátka Radoslava Hanzelky je však jiného názoru. Zdůraznila, že obhajoba i obžaloba se v pohledu na celou záležitost a pochopení všech souvislostí zcela rozcházejí. „Někdy jsem měla pocit, že jsme každý byli u jiného výslechu,“ uvedla advokátka s tím, že její klient se cítí být nevinný.

Muži hrozilo až osmnáct let vězení.
Střelba ze samopalu v Dolní Lutyni. O nečekaný zvrat se postaraly kulky

Jak dodala, z postoje státního zástupce se dalo usuzovat, že pokud by se Radoslav Hanzelka přiznal, mohl počítat s podmíněným trestem. „On chce ale očistit své jméno,“ uvedla advokátka, podle které se zdravotní stav jejího klienta, kterému je dvaasedmdesát let, během soudního procesu zhoršil. Přesto chce dále bojovat.

Čtvrtečních závěrečných řečí se z obžalovaných zúčastnil pouze Radoslav Hanzelka. František Kořínek jako u většiny předchozích hlavních líčení požádal o jednání v nepřítomnosti.

Ilustrační foto.
Ostravským fotbalem hýbe obří skandál. Vyšetřováno je téměř dvacet lidí

Na údajný podvod, týkající se evropských dotací, se přišlo během vyšetřování jiné kauzy. Ta se týkala ostravského lobbisty Martina Dědice, který měl díky kontaktům s regionálními politiky ovlivnit několik zakázek městských organizací, včetně dopravního podniku.

Za to byl již nepravomocně odsouzen k osmi rokům žaláře a propadnutí majetku. A právě v té době vyšly najevo možné nesrovnalosti, které nakonec vedly až k podání obžaloby na Františka Kořínka a Radoslava Hanzelku. Dopravní podnik již musel část evropských dotací vrátit.