Policie loni řešila na území okresu celkem 5295 trestných činů. „Oproti předloňskému roku je to pokles o celkem 1036 trestných činů. Potěšitelné je, že tendence poklesu trestné činnosti v posledních letech pokračuje, to ale neznamená, že by policie měla polevit," uvedla policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Nejsilnější zastoupení měla jako každým rokem majetková trestná činnost. Patří zde krádeže vloupáním, násilně otevřená a vykradená vozidla a další činy, při kterých zloděj musí překonat překážku, například v podobě zamčených dveří. „Těch případů jsme řešili celkem 2805," řekla mluvčí policie.

Druhé místo pak obsazují krádeže prosté, tedy ty, kde se pachatel obejde bez překonávání překážek a vykrade třeba odemčený vůz. Takových krádeží policie loni řešila 1437.

MARKETY A SÍDLIŠTĚ

Vykradené automobily patří mezi nejméně příjemné zážitky motoristů. „Nejčastěji k nim dochází na parkovištích u velkých nákupních center, pak jsou pachatelé aktivní také na sídlištích, obzvláště těch velkých," doplňuje informaci mluvčí policie.

Obrovskou úspěšnost měla policie loni v pátrání po pohřešovaných osobách. „Celkem jsme pátrali po 829 osobách. Přičiněním policie se pak našlo 754 pohřešovaných lidí," podotýká policejní mluvčí.

Policie loni řešila na Karvinsku i čtyři vraždy. Všechny jsou objasněné.

ÚTOKY NA ŽENY

Došlo také ke 109 loupežím. „Oběťmi jsou nejčastěji ženy. Pachatelé si vybírají fyzicky slabší obětí," komentuje Zlatuše Viačková.

Rizikovým místem, kde k loupežím často docházelo, byly také noční herny a bary.

Ovšem pozor! Policie řešila i několik loupeží, které byly fingované. Co k tomu lidi vedlo? „Někteří chtěli zakrýt ztrátu většího množství peněz, staly se i případy, kdy zaměstnanec krátil tržbu a vymyslel si, že o danou částku byl oloupen, stává se také, že dítě přijde pozdě domů a ze strachu z postihu si vymyslí, že se stalo obětí trestného činu. Naprostá většina takových lží je ale velmi brzy odhalena," dodává Zlatuše Viačková.