Incident se odehrál v Petřvaldě v sobotu odpoledne. Na místo ihned vyrazily záchranky, včetně vrtulníku a také policejní zásahová jednotka. Práci měli také hasiči. 

Podle místních lidí mezi sebou oba muži vedli dlouholetý spor ohledně černé stavby. Střelec, kterým měl být Maroš Gajdošík, v místě postavil rezidenci, kterou pojmenoval Reskátor. Ta měla zasahovat i na pozemek sousedů. 

Deník byl informován o tom, že 44letý muž opakovaně vystřelil na 53letého souseda M. M. Ten právě s partnerkou odjížděl autem od svého domu. Gajdošík pak u vchodových dveří domu založil požár, který podle hasičů způsobil škodu za 50 tisíc korun.

Útočník následně, a to už v přítomnosti policistů, svou nelegálně drženou zbraň obrátil proti sobě a střelil se do spánku. 

Vážná zranění

Oba muži byli bezprostředně po střelbě živi, ale ve vážném stavu. M. M. utrpěl vnitřní zranění, Gajdošík průstřel hlavy.  Zdravotníci je transportovali do Fakultní nemocnice v Ostravě. 

"Zdravotnická záchranná služba zasahovala u dvou mužů se střelnými poraněními. Prvotní hlášení o události přijali operátoři v půl páté a k zásahu vyslali nejbližší pozemní lékařskou posádku a vrtulník z Ostravy. Týmy ošetřovaly čtyřiačtyřicetiletého muže s poraněním hlavy. Pacient byl při vědomí, avšak v ohrožení života. Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče jej záchranáři sanitním vozidlem transportovali na urgentní příjem ostravské Fakultní nemocnice. Třiapadesátiletý muž utrpěl vážná poranění hrudníku a pánve. I on se nacházel ve stavu ohrožujícím život a bylo nutno u něj provést neodkladná život zachraňující opatření. Následně jej letečtí záchranáři přepravili vrtulníkem do Fakultní nemocnice v Ostravě," informoval mluvčí moravskoslezské záchranné služby Lukáš Humpl.

Jak Deníku v neděli dopoledne potvrdil mluvčí Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě Tomáš Oborný, stav pacientů je stále vážný: "Oba jsou ve velice vážném stavu v péči zdravotníků kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny. Utrpěli vícečetná střelná poranění."

Místo činu v Petřvaldě.
Oba postřelení muži z Petřvaldu jsou mimo ohrožení života

Nelegální zbraň

Okolnosti vyšetřuje krajská kriminálka.

"Kriminalisté moravskoslezského prvního oddělení odboru obecné kriminality započali prověřovat letos šestý zvlášť závažný zločin vraždy (ve stadiu pokusu). Ke skutku došlo dne 8. 4. 2017 kolem 16.30 hodin v obci na Karvinsku. Z dosud zjištěných informací vyplývá, že 44letý muž měl zaútočit střelnou zbraní na osobní vůz, ve kterém měl cestovat pár ve věku 53let. Zúčastnění jsou sousedé. Poškození odjížděli od svého domu, podezřelý měl zbraň užít opakovaně… Následně měl muž ještě polít prostor u domu poškozených hořlavinou a látku zapálit. Posléze měl podezřelý obrátit zbraň proti sobě a užít ji. Oba muži utrpěli vážná poranění, která byla ošetřena záchranáři, a oba byli posléze hospitalizováni. Na místo události byli povoláni specialisté moravskoslezské policie, zásahovou jednotkou počínaje a znalci odboru kriminalistické techniky a expertiz konče. Policisté zajistili místo činu, provedli jeho ohledání, zajistili stopy, které následně budou zkoumat znalci. Zbraň měl držet podezřelý nelegálně. Kriminalisté moravskoslezské „násilné" započali s prověřováním okolností další vraždy. Prověřovaným motivem činu jsou zejména nevyřešené sousedské spory. Pachateli skutku hrozí až výjimečný trest," uvedla policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Problémový soused

Maroš Gajdošík je známou osobou z kauzy, kdy čelil podezření, že svou rezidenci postavil bez povolení. Místo je v katastru stále vedeno jako parcela a zemědělská půda a vedeno na jinou osobu. Úřad dokonce nařídil černé stavby odstranit. 

Známý je i z případu, kdy ho měli v jeho bývalém bydlišti přepadnout a mučit policisté. Gajdošíka měli omráčit sekerou a společně s partnerkou a 3letým synem je svázat. Z domu podle Gajdošíka ukradli 3 miliony korun poté, co jim žena řekla kód trezoru. Policisty však soud obžaloby zprostil. 

Vrchní soud v Olomouci. Ilustrační foto
Soud potvrdil osvobozující verdikt nad policisty obžalovanými z loupeže
NEVINNI. Soud obžalované (zleva David Baše, Jiří Glac, a Pavel Pizlo) zprostil obžaloby.
Soud osvobodil policisty obžalované z brutální loupeže
Přepadený podnikatel prohlásil, že na milion procent v jednom ze zakuklenců poznal policistu Jiřího Glace (na snímku před soudní síní).
Policisté stojí před soudem kvůli brutální loupeži. Vinu důrazně odmítají