Policisté v těchto dnech pronásledovali řidiče, který se přes Opavsko, Ostravsko a Bohumín dostal až do Polska.

Dramatická autohonička přesahující hranice našeho státu se podle informací Deníku odehrála v Moravskoslezském kraji.

Cestou způsobil hned několik nehod. V Polsku se mu podařilo zmizet v boční uličce, kde auto s českou registrační značkou odstavil a utekl. Pátrání našich a polských policistů nebylo úspěšné. Na dotaz Deníku to potvrdila mluvčí krajské policie Soňa Štětínská.

Vše začalo v odpoledních hodinách v Opavě, kde řidič zavinil havárii. Z místa nehody ujel směrem na Hrabyň a Ostravu-Porubu. V době největší dopravní špičky znásobené částečnou uzavírkou Svinovských mostů dokázal s policisty v zádech projet Porubou až ke sjezdu na dálnici D1. Zde se do honičky zapojilo vozidlo dálniční policie. Pirát vysokou rychlostí uháněl směrem k polské hranici.

„Řidič vozidla jel riskantně,“ uvedla Štětínská. Dotyčný možná předpokládal, že ho policisté na území cizího státu nemohou stíhat. Mýlil se. Mezinárodní smlouva totiž v podobných situacích umožňuje takzvané přeshraniční pronásledování. Policisté samozřejmě kontaktovali i své polské kolegy, kteří okamžitě rozestavili hlídky v místech, kde by se řidič po výjezdu z dálnice mohl objevit. Hazardérovi však přálo štěstí. Českým policistům se do cesty připletlo jiné auto, kvůli kterému museli prudce přibrzdit. Tím ztratili drahocenné sekundy, díky kterým uprchlík mimo dohled pronásledovatelů odbočil, auto zastavil a utekl.

„Řidiči se podařilo ve chvíli, kdy policisté reagovali na aktuální dopravní situaci, ujet a auto odstavit,“ potvrdila Štětínská.

Proč motorista ujížděl, není zatím jasné. Auto s největší pravděpodobností nebylo kradené. V úvahu přichází hned několik možností. Jednou z nich je alkohol, který u podobných záležitostí figuruje nejčastěji. V minulosti policisté řešili hned několik podobných případů, kdy řidič kvůli alkoholu nezastavil na výzvy policejních hlídek. Některé z honiček skončily zraněním nebo dokonce i smrtí Jeden z motoristů ujíždějící ostravským policistům se například dostal až na Opavsko, kde narazil do stromu a zemřel.

Pozdější testy ukázaly, že byl opilý. Další ujíždějící motoristé měli v sobě drogy, nebo usedli za volanty i přesto, že jim to soudy ukázaly. Jiní výtečníci si byli vědomi toho, že figurují na seznamu celostátně hledaných osob a věděli, že budou odhaleni. Samostatnou kapitolu pak představují zloději aut a pachatelé, kteří ve vozidlech převážejí kradené věci nebo drogové vybavení.

Případ si převzali polští policisté, naši ochránci zákona prošetřují nehody, které neznámý řidič na území našeho státu způsobil.