Případ dozorovalo Krajské státní zastupitelství v Ostravě, které v těchto dnech vypracovalo obžalobu. Tu nyní postoupilo Okresnímu soudu v Ostravě. Expolicista je obžalován ze zneužití pravomoci úřední osoby a podvodu ve stadiu pokusu. Hrozí mu až pět let vězení. Proces by mohl začít počátkem příštího roku.

KONTROLA

Vše odstartovala kontrola v ostravské části dálnice D1, kde policejní auto v civilním provedení zastavil automobil s polskou registrační značkou.

Zdroj: Youtube

Policista po chvíli odchází se 400 zlotými v kapse. Vše zachytila palubní kamera. Samotný ochránce zákona sice na záběrech není, jeho hlas je ale zřetelný. Plynulou polštinou motoristovi oznamuje, že mu za údajně vysoké překročení rychlosti hrozí roční zákaz řízení a pětadvacet tisíc korun pokuty. Po krátkém rozhovoru naznačuje, že se dá vše řešit i jinak. Poláci se snaží vyváznout pouze s domluvou, neuspějí však.

SMLOUVÁNÍ

„Nevím, jak to chcete vyřešit. Nejméně je to pět tisíc korun,“ je slyšet policistu, který vzápětí žádá ekvivalent v eurech. Pak se spokojí i s polskými zlotými, nakonec mu stačí 400 zlotých. Polák mu bankovky odevzdává a bez jakéhokoliv potvrzení odjíždí.

Krasobruslařská show Fire on Ice, 6. listopadu 2019 v Ostravě.
Ve Fire on Ice zářily hvězdy světového krasobruslení. Vzdaly hold Sabovčíkovi

Motorista později při prověřování přes GPS zjistil, že v úseku, kde je povolená rychlost 80 kilometrů v hodině jel maximálně o sedm kilometrů více. Podle něj se tedy rozhodně nejednalo o výrazné překročení rychlosti. Vše se pak rozhodl řešit přes svého právníka. Ten kontaktoval moravskoslezskou policii, vyšetřování poté převzala Generální inspekce bezpečnostních sborů. Policista byl ještě v únoru propuštěn ze služebního poměru.

Ondy Mikula na Youtube.
Záhada Ostravy: kdo je hvězda TikToku Ondy Mikula?