Přestože se podvodník před havířovským soudem ke všemu plně přiznal, do vězení nechce a slibuje, že všechny své oběti odškodní. Jak ale při hlavním líčení vyplynulo, stejné sliby už dával i dříve a zatím je nesplnil.

Zatímco dříve jako číšník a brigádník kradl svým chlebodárcům tržby, tentokrát si peníze obstarával okrádáním důvěřivých lidí na internetu. V rámci celé republiky odpovídal na jejich inzertní poptávky a nabízel jim stravenky, mobilní telefony, pohybová čidla nebo herní konzole. Od zájemců žádal zálohy, nebo přímo celé částky, které si nechával posílat na několik svých účtů. Žádné zboží však nikdy nedodal.

Zatímco lidem, kteří u něj přes mejly urgovali dodání zboží, nebo vrácení peněz, nereagoval, na nové nabídky odpovídal okamžitě. Tímto způsobem podvedl 19 lidí.

Letos v lednu ho policie po delším pátrání dopadla a vsadila do vazby.

„Ke všemu se plně přiznávám, svého počínání lituji a všem poškozeným se omlouvám. Byl jsem ve finanční tísni. Přerušil jsem studium na vysoké škole, nedostal jsem mzdu za dvouměsíční práci, kvůli čemuž jsem neměl na nájem a skončil jsem na ulici. Nenapadlo mě nic jiného, než si peníze na jídlo a střechu nad hlavou opatřit tímto způsobem,“ řekl obžalovaný před soudem.

Muž obžalovaný z podvodu u havířovského soudu.Zdroj: Deník / Libor Běčák

Důvěřivým lidem způsobil škodu v souhrnu přes 42 tisíc korun. Zda se poškození někdy svých peněz dočkají, to není vůbec jisté. Přednost patrně dostanou věřitelé, kteří uplatňují vyšší škody.

„Já bych ty peníze lidem zaplatil i dříve, ale zapomněl jsem heslo od mejlu a nevěděl jsem, komu je mám vracet. Mám na sebe nějaké exekuce, a to na vysoké částky. Rodiče už mi na mé dluhy půjčili hodně peněz,“ dodal.

Obhájce se snažil, aby soud zohlednil přiznání a snahu obžalovaného se s poškozenými vyrovnat. Soud nakonec vyhověl návrhu státní ho zástupce, aby tentokrát už nebyl trest podmíněný, ale aby se délka pobytu ve vězení pohybovala u spodní hranice zákonné sazby.

Podle verdiktu by měl za mřížemi strávit 8 měsíců, z čehož si značnou část odseděl už ve vazbě a za dobré chování by mohl být propuštěn v horizontu několika týdnů. Obžalovaný ale s tímto trestem nesouhlasil a okamžitě se odvolal.

Následky střetu dvou osobních automobilů v Těrlicku.
U přemostění přehrady se stala další vážná nehoda