Mladý návštěvník byl napaden jiným návštěvníkem na tobogánu. Útočníka navíc podpořila početnější komunita a situaci museli řešit plavčíci. Případ vyšetřuje policie, která zjišťuje, zda se ze strany podezřelého jedná o přestupek či trestný čin.

„Situaci se podařilo uklidnit plavčíkům, kteří si incidentu všimli a zakročili,“ řekl Jindřišek Dolanský, který na koupališti vykonává lékařský dozor a plavčíci pod něj spadají.

Plavčíci havířovského koupaliště byli podrobeni neohlášenému cvičení při záchraně tonoucího chlapce.
OBRAZEM: Plavčíci prošli neohlášeným cvičením záchrany tonoucího plavce

„V odpoledních hodinách došlo k napadení u vstupu na tobogán. Podezřelý muž měl udeřit chlapce otevřenou dlaní do tváře, načež napadený upadl a hlavou se udeřil o dlažbu,“ řekla Deníku policejní mluvčí Zlatuše Viačková.  

Klučina se sice nenechal ošetřit okamžitě na koupališti, později se však u něj projevily příznaky otřesu mozku a nechal se vyšetřit.

„S ohledem na fyzický útok a také slovní nadávky policisté případ vyšetřují s podezřením na spáchání trestného činu výtržnictví a případně také ublížení na zdraví ve stádiu pokusu,“ dodala mluvčí.

Ilustrační foto
Romové na koupaliště vstup zdarma nemají

Na událost reagovalo i město.

„O incidentu víme a reagujeme okamžitě. Doteď strážníci Městské policie Havířov kontrolovali areál koupaliště třikrát denně. Tyto hlídky budou posíleny.  Nyní budou strážníci v odpoledních hodinách areál opakovaně procházet až do zavírací doby. O zvýšení dohledu nad provozem koupaliště jednáme také s Policií České republiky,“ sdělila primátorka města Jana Feberová.

Vedle areálu koupaliště se policejní hlídky už od roku 2008 zaměřují také na okolí, kde dohlížejí na zaparkované automobily návštěvníků, aby se nestaly cílem zlodějů.

Strážníci při kontrole letního koupaliště. Archivní snímek.
Havířovskou plovárnu hlídají strážníci

„Teenageři si mysleli, že to bude legrace“

S neukázněností, zejména mladších návštěvníků bojují dlouhodobě i na karvinské letní plovárně. Situaci ale nově zvládají i bez policie. „Problémy byly vždycky, ale letos se nám to nějak vyhrotilo. Děti povyrostly a funguje tam takový malý gang. Proto jsme se rozhodli najmout člověka přímo z romské komunity, který na pořádek dohlíží spolu s plavčíky,“ prozradila vedoucí karvinských koupališť Taťána Červená.

A tento nápad si v Karviné velmi pochvalují. „Je klid. Ten člověk se své role ujal velmi dobře, sám řekl, že nemá problém sjednat si pořádek. Navíc zná ty mladé, zná jejich rodiny, takže ví, jak na ně. Jeho přítomnost na koupališti je jednoznačně přínosem. Oni ti mladí si zprvu mysleli, že si tohoto člověka ´zpracují´, ale spletli se. On si je srovnal,“ dodává Taťána Červená.