„Nejednou se díky tomu některé případy vyřešily doslova pár hodin poté, co se objevily v médiích," uvádí policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Ta to může doložit i na nedávném případu z Orlové. Za vodními radovánkami se tam vypravily dvě dvojice a v šatně vyšlo najevo, že svým čipem dokážou otevřít i jiné skříňky než své. Jeden z mužů pak z cizí skříňky ukradl hodinky, policie pak záběry z tamních kamer zveřejnila v médiích.

„Nejprve dorazila na stanici jedna z žen z této skupinky, o pár hodin později se přišel přiznat i daný muž," popisuje policejní mluvčí.

V daném případě šlo o dříve netrestané lidi a právě takoví se přicházejí přiznat nejčastěji.

Pak je tady ale kategorie, která se sama od sebe přiznávat rozhodně nechodí. Ta je často k vidění například ale nejen na záběrech kamer bankomatů, kde vybírají peníze z ukradených kreditních karet. „Nejčastěji se jedná o recidivisty, kteří takto zkrátka žijí a s nadsázkou se dá říct, že některým je vězení druhým domovem," říká mluvčí policie.

NEUNIKNOU ANI ONI

Jde o sorty lidí, kteří se pohybují například kolem nákupních center. Tam si vyhlédnou oběť, aby jí v nestřeženém okamžiku ukradli například kabelku, ve které je peněženka a další osobní věci. Žel, i dnes se stává, že lidé mají u platební karty i lístek, kde je napsán PIN.

Také u těchto případů má ale zveřejňování v médiích velký smysl.

„Velmi často tyto zloděje poznají lidé z jejich okolí a ozvou se nám," doplňuje Zlatuše Viačková.