Zdroj: Deník/Libor Běčák

„S přítelkyní jsme se vraceli od Kauflandu, kde jsme z kontejnerů vybírali vyhozené ovoce a zeleninu. Pak jsme se vraceli na Merkur, kde bydlíme. Poblíž centra Orion na nás zaútočila skupinka mužů. Bylo jich osm. Nejdříve nadávali Chcípni ty opice, Černá opice a další. Přešli jsme přes cestu a schovali se do křoví. Tam mě ale našli, ale přítelkyni ne, ta tam zůstala schovaná. Mě vytáhli a začali do mě kopat. Podařilo se mi utéct. Snažil jsem se schovat, ale zase mě našli. Přeskočil jsem plot a zaklepal na okno. Ti útočníci se ještě vrátili a těm lidem se snažili říkat, že já jsem je napadl," popsal napadený. 

Pomoc u soudce

Muž v nemocnici popisuje napadení skupinou útočníků.

Muž v nemocnici popisuje napadení skupinou útočníků. Foto: Deník/Libor Běčák

Shodou okolností se napadený ocitl v zahradě domu havířovského soudce.

„V noci někdo klepal na okno. Když jsem otevřela, byl tam muž, který prosil o pomoc. Byl celý od krve a tvrdil, že ho zbili a abychom zavolali policii," popsala manželka majitele domu. Policii volala její dcera: „Taky jsem se podívala z okna a byli tam čtyři mladí muži, kteří říkali, abychom toho napadeného pustili ven, že si to s ním vyřídí. Pak ale utekli."

Na místě byli jako první havířovští strážníci. Ti zraněnému přivolali záchranku, jejíž posádka muže ošetřila a převezla k důkladnému vyšetření do nemocnice. Zdravotníci mu nejdříve zašili tržnou ránu na hlavě, zrentgenovali lebku a zkontrolovali, zda nemá zlomený nos.

„Po veškerém vyšetření a ošetření ran byl muž propuštěn do domácího léčení," potvrdila mluvčí nemocnice Radmila Fleischerová.

Případ si k vyšetřování převzala policie. Zda bude případ vyšetřován nejen pro ublížení na zdraví ale i pro rasový motiv, ještě nebylo rozhodnuto. „Policisté zjišťují dostupné informace, zajišťují stopy, postupně vyslýchají svědky a poškozené," řekla policejní mluvčí Zlatuše Viačková.