Orlovský případ jen potvrzuje již dávno známou věc: jednu z nejnebezpečnějších a také vůbec nejrozšířenější tzv. tvrdou drogu pervitin dnes poměrně běžně užívají i děti mladší 18 let. A týká se to celého okresu.

„Klienti v tomto věku vyhledávají naše služby poměrně běžně. Přitom je to opravdu zlo. Vždyť v takovém věku se tělo teprve stále vyvíjí a věci jako alkohol, cigarety, nebo nedejbože tvrdé drogy dokážou napáchat opravdu velké škody," říká bez obalu například pracovník K-Centra Orlová Martin Duda.

Pervitin je přitom nebezpečný i tím, jak rychle dokáže vyvolat psychickou i fyzickou závislost. Navíc, jeho dopady na zdraví jsou o to horší, že takzvaní vařiči, tedy výrobci drogy, opravdu nehledí například na čistotu výsledného produktu. Hlavní je zisk a uživatelé pervitinu tak spolu s už tak nebezpečnou chemikálií v podobě drogy dostávají do těla i spousty dalších nebezpečných látek a doslova jedů, které se do drogy při přípravě dostávají.

„Je to problém napříč celým okresem a neustálý boj," říká k tomu policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

„My se kromě běžné policejní práce a odhalování těchto trestných činů zabýváme v co největší možné míře i prevencí. Informace o tomto nebezpečí předáváme pomocí besed a přednášek už také dětem na základních školách. Co největší a také otevřená a nic nezakrývající informovanost je tady opravdu potřebná," doplňuje policejní mluvčí.

Pervitin je sám o sobě jednou z drog, které během poměrně krátké doby udělají z člověka doslova trosku. Krom vážných zdravotních problémů se zasaženými vnitřními orgány člověk užívající tuto drogu velmi rychle sejde i po psychické a vizuální stránce. Mnozí uživatelé pervitinu končí postupně bez práce, bez nefetujících přátel a dalších běžných věcí jako pouliční trosky. Nehledě na to, že mezi nemoci, které se mezi touto drogovou populací vyskytují, patří například nebezpečné žloutenky, ale například také HIV.