Zní to jako skandální zpráva poukazující na neschopnost odhalit a potrestat viníka. Policie se skutečně na základě znaleckých posudků dobrala zjištění, že plošina v areálu hasičské zbrojnice ve Frýdku-Místku a stejně tak i v Havířově se poroučela k zemi kvůli chybnému programu v ovládacím počítači. Zatímco ve Frýdku-Místku se nikdo nezranil, v Havířově si strojník při seskakování z bortícího se stroje zranil nohu.

Plošina AP 40 Bumar, která má dosah až 44 metrů, přišla na bezmála 17 milionů korun. Kraj jich koupil šest za 100 milionů.

Na vině je jednoznačně některý ze zaměstnanců polské firmy. Ta ale na žádného svého pracovníka neukázala. Přestože by měla za trestuhodnou chybu nést zodpovědnost přímo firma, nebo její vrcholní představitelé, pro policii práce skončila odložením vyšetřování.

„Na základě výslechů, listinných podkladů i znaleckých posudků z několika oborů dospěl policejní komisař k závěru, podle kterého nebyla naplněna podstata trestného činu. Bylo prokázáno, že při provozování plošiny nedošlo k nedodržení správného postupu, předpisů souvisejících s bezpečností práce ani k jinému pochybení obsluhujících osob. Jednatel společnosti, která plošiny dodala, sdělil, že není schopen sdělit, kdo vadný software do plošiny nainstaloval,“ sdělila k závěrům vyšetřování policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Přes ukončené vyšetřování by polská firma měla nést následky a uhradit veškeré škody, které její zaměstnanec způsobil na majetku i zdraví zraněného hasiče.

Dopravní značení na Ostravské ulici v Havířově bylo dáno do souladu se zákonem.
Značky na Ostravské ulici někdo opravil. Nepřiznal se