Položil mnoho známých firem na Ostravsku. Teď ho zřejmě dohnaly následky toho, že po jeho bývalém impériu zůstaly miliardové dluhy a spousta peněz zmizela „neznámo kam". Daneš Zátorský byl podle informací Deníku v těchto dnech zatčen v Polsku, kde je nyní umístěn ve vydávací vazbě.

Na bývalého kriminalistu a pak vlivného podnikatele byl před zadržením vydán evropský zatykač a o jeho přesunu z vazby u našich severních sousedů směrem do rukou moravskoslezských policistů by mělo být rozhodnuto v řádu několika týdnů.

Policejní vyšetřovatelé se teď zřejmě budou zabývat tím, jak Daneš Zátorský mezi svými firmami nekontrolovaně přeléval peníze, postupně jednu po druhé zbavoval majetku a nakonec je tak přivedl ke krachu, protože se peníze po cestě postupně „poztrácely".

Do podvodu měli být zapojeni i další dva lidé, které policie zatkla tento týden. Soud na ně uvalil vazbu. Existují totiž obavy, že by se mohli skrývat, případně ovlivňovat svědky.

Údajný zločin se škodou přesahující sto milionů korun se má týkat dřívějších podnikatelských aktivit Daneše Zátorského. „Souvisí to s části jeho dřívějších podnikatelských aktivit. Je to podvodné jednání spočívající ve vylákání finančních prostředků. V současné době to ale nelze blíže specifikovat. Je to relativně rozsáhlá věc," uvedla dozorující státní zástupkyně Brigita Bilíková s tím, že v průběhu vyšetřování může dojít ke změnám. Ty by se mohly týkat rozsahu i počtu obviněných.

Daneš Zátorský patřil mezi nejbohatší muže v kraji. V době slávy ovládal řadu firem zastřešených pod holding Geofin. Patřila mu stavební firma VOKD, mošnovský hangár na opravu letadel Job Air, kampelička Unibon nebo třeba společnost Slezský kámen.

Deník otevřel kauzu Daneše Zátorského v pátek 17. června, kde mimo jiné přinesl i „hřbitov" jeho nejznámějších firem s rozborem, co se s nimi stalo za jeho vlády. Zároveň jsme s ním v následující den zveřejnili obsáhlý exkluzivní rozhovor, ve kterém Zátorský přináší svůj pohled na celou svou podnikatelskou éru. Posledním střípkem do mozaiky bylo aktuální insolvenční řízení mířené přímo na jeho osobu.

Daneš Zátorský, který velkou část roku žije v americké Floridě, celou situaci kolem své osoby hodnotil s nadhledem s tím, že se necítí předlužený a že věří, že vše kolem své osoby vyřeší. „Dnes mám spoustu práce s tím, abych řešil likvidace a útlum podnikatelské činnosti a nemálo soudních sporů. Nejsem schopen pracovat ještě na něčem dalším, nějak dál podnikat. Až dořeším všechny problémy, rád budu opět něco pozitivního tvořit," řekl mimo jiné před pár dny Deníku Daneš Zátorský.

Je otázka, jestli chtěl nakonec hromadu problémů opět řešit útěkem do Ameriky, ale jeho rychlé zadržení v Polsku by tomu mohlo nasvědčovat. Deník bude vývoj celého případu nadále sledovat.

Další podrobnosti k případu čtěte v zítřejším tištěném vydání Deníku

Celou jeho kauzou se Deník podrobně zabýval jen před několika dny:

Zátorského strmý pád: z miliardáře je štvanec 

Daneš Zátorský: Kolem mého jména se tady točí legendy…