„Měli jsme tady například distributora pohlednic, které měly vyvolávat dojem, že jsou malovány postiženými. Jednalo se o podvod," uvedl ředitel Městské policie Karviná Petr Bičej.

Lidé pověření vybíráním musí splňovat určité náležitosti, které mohou pomoci v jejich odlišení od podvodníků.

„Pokladnička, do které vybírají, musí být řádně zapečetěna a označena razítkem. Pověřená osoba má také doklad, který můžeme chtít vidět," popsala karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Všechny sbírky musí být nahlášené. „Hlásí se na krajský úřad a magistrát, každá je pod příslušným číslem. Právě u zmíněného prodejce pohlednic jsme zjistili, že číslo nemá," vylíčil Bičej s tím, že v tomto případě se jednalo o firmu, která následně činnost hájila jako podomní prodej, který v té době byl ještě povolený. „Podvod to byl, ale s potrestáním je to v takovýchto případech těžší," dodal Bičej.

I to je jeden z opakujících se případů, že pouliční prodejci prodávají zboží své firmy a na charitu nedávají nic nebo zcela zanedbatelnou částku, přesto se tím zaštiťují a používají to k přesvědčení klientů. A ani to, že se prodávající představí jako pracovník některé ze známých charitativních organizací, není zárukou.

„Stalo se jedné naší kolegyni, že ji zastavil pán, že vybírá pro Slezskou diakonii. Ona samozřejmě okamžitě věděla, že je to podvodník," uvedla oblastní vedoucí Slezské diakonie Renáta Motyková.

Jednou z nejznámějších sbírek je každoroční Tříkrálová sbírka, která začíná počátkem ledna a pořádá ji Charita.

„Každý vedoucí skupiny má průkaz koledníka a pokladnička je zapečetěná, nesmí chybět razítko a podpis oprávněné osoby místního obecního či městského úřadu oblasti, ve které je koledováno," vyjmenovala ředitelka bohumínské charity Zdeňka Kniezková Brňáková.