Přestože řidiči z řad policistů, strážníků, hasičů a záchranářů procházejí speciálními školeními a výcviky, ani jim se nehody nevyhýbají. Zřejmě největší riziko osádkám hrozí, když se zapnutými výstražnými znameními jedou ke zločinům, požárům či jiným mimořádným událostem. Mnohdy rozhodují sekundy a včasné dojetí může přispět k záchraně životů či dopadení pachatelů. Ostatní motoristé by měli vozidlům složek integrovaného záchranného systému se zapnutým výstražným znamením dát přednost.

Ilustrační foto
Výsledek dopravní razie v MS kraji: Desítkám řidičů „přirostl“ mobil k uchu

Auta se spuštěnými majáky a houkačkami však nemají absolutní přednost. Mohou sice ostatní omezit, nikoliv však ohrozit. Soudy v Moravskoslezském kraji se každým rokem zabývají několika případy, ve kterých figurují řidiči vozů s právem přednostní jízdy. Někdy jsou v roli obětí, jindy viníků.

S majákem

Zatím poslední případ ve čtvrtek projednával Okresní soud v Ostravě. V pozici obžalovaného se ocitl ostravský strážník (53 let), který vloni v říjnu v křižovatce ulic Mariánskohorská-Muglinovská-Sokolská třída v Moravské Ostravě způsobil dopravní nehodu. Se zapnutými majáky a sirénou vjel na červenou do křižovatky.

Muži se pohádali na Hranečníku, skončilo to bitkou se smetákem a dalšími čistícími nástroji v čekárně.
VIDEO: Muži se pohádali na Hranečníku, skončilo to bitkou se smetákem v čekárně

Na tachometru měl šedesát kilometrů v hodině. Z levé strany jel v přímém směru nákladní vůz, jenž zpomalil. Strážník sice správně pochopil, že mu dotyčný dává přednost, neuvědomil si však, že v daném směru jsou dva pruhy. V tom druhém jelo osobní auto, jehož řidič neměl šanci služební vůz přes náklaďák zaregistrovat a pokračoval na zelenou do křižovatky. Následoval střet, který odnesl středně těžkým zraněním.

Lítost

„Jsem viníkem nehody. Je mi to líto. Pánovi, kterému jsem způsobil zranění, se moc omlouvám,“ prohlásil u soudu strážník, který učinil takzvané prohlášení viny. Soud již tak nemusel provádět dokazování.

Lobbista Martin Dědic.
Strmý pád lobbisty Dědice. Dostal 8 let. Soud uznal vinu v ovlivňování zakázek

Strážník přímo v soudní síni předal motoristovi patnáct tisíc korun. Stejnou částku složil na účet obětí trestných činů. Na základě prohlášení viny, upřímné lítosti a úhradě třiceti tisíc korun soud nakonec rozhodl o podmíněném zastavení trestního stíhání na zkušební roční lhůtu.

Strážník, který nyní pracuje u obecní policie mimo Moravskoslezský kraj, uvedl, že za pětatřicet let najel více než půl milionu kilometrů bez nehody. Tohle byla jeho první havárie.