Záběry se sbíhají do vyhodnocovacích pracovišť, kde strážníci sledují obrazovky. Jsou v neustálém spojení s kolegy v terénu, které dle potřeby vysílají na místa událostí.

Petice za vynětí ze zpoplatnění dálnice II. třídy D56 mezi Frýdkem-Místkem a Ostravou.
Výjimka pro D56? Starostové v boji o dálniční známku vyzývají veřejnost

I proto se během krátké chvíle podařilo dopadnout polsko-českou výtržnickou skupinu, která v těchto dnech řádila v podchodu v ulici Stodolní v centru Ostravy. Dva Poláci (22, 31 let) se v doprovodu dvou našich dívek (18 let) vraceli po půlnoci ze zdejších barů.

FOTEČKA NA PAMÁTKU

V podchodu je nenapadlo nic lepšího, než černým sprejem vytvořit památeční nápisy, u kterých se poté vyfotili. „Svou kreativitu dokázali na celkem patnácti nápisech různých velikostí a délek. Nejmenší dílo měřilo 40 x 30 centimetrů, největší pak 160 x 60 centimetrů,“ uvedla Vladimíra Zapletalová z Městské policie Ostrava.

Bezpáteřní krysa, tak nazvali amatérští běžci člověka, který se mezi ně vetřel a mámil z nich peníze. Foto: Facebook
Profesionální podvodník z Ostravska mezi amatérskými běžci sofistikovaně bodoval

Sprejeři netušili, že prostor monitorují kamery. Vzápětí tak skončili v rukou vyslané hlídky, která je předala kolegům z Policie ČR. Česko-polský mejdan tak možná skončí obviněním z trestného činu poškození cizí věci.

POMOCNÍCI

V poslední době jde již o několikátý případ, kdy kamerový systém pomohl k dopadení výtržníků, zlodějů či vandalů. Nedávno hlídka zadržela muže, jenž kradl v jednom z ostravských sběrných dvorů. Vše viděl strážník na monitorovacím pracovišti, který na místo vyslal hlídku. Muž se před ní snažil schovat ve vysoké trávě, neuspěl však.

OPILCI

Kamery se také stávají postrachem opilých řidičů. Jednoho takového se před časem podařilo odhalit v Ostravě-Zábřehu. V nočních hodinách řídil s více než 2,3 promile alkoholu. Vše začalo ve chvíli, kdy strážník na monitoru spatřil dva muže, kteří nejistou chůzí zamířili k osobnímu autu. Následně do něj nastoupili a odjeli. Strážník kontaktoval nejbližší hlídku, jež se vydala za vozidlem. Když auto zastavila, bylo jasné, že řidič má do střízlivosti daleko. Byl z něj cítit alkohol, špatně artikuloval a ledva stál na nohou. Tomu odpovídala i hodnota alkoholu – 2,3 promile.