Zřejmě nepoučitelný je Richard M. (36 let) z Karvinska, kterému v úterý ostravský krajský soud za drogové delikty vyměřil devět a půl roku roků žaláře.

Richard M. se společně s dalším mužem (odsouzen na 8,5 roku) zapletl do kšeftů s medikamenty používanými k výrobě pervitinu. Ten pak poskytovali dalším osobám. Dělo se tak v průběhu předloňského roku. Část léků pocházela z Polska, pervitin měl být distribuován na různých místech Karvinska, Ostravska a Frýdecko-Místecka.

Ilustrační foto
Bývalý revizor a řidič vyhrál soud s DPO. Odškodné zatím nemá

Jeden z aktérů podle žaloby vyrobil nebo začal vyrábět více než půldruhého kilogramu pervitinu. Přechovával také léky, které by stačily k „uvaření“ bezmála dvou kilogramů drogy. Richard M. není u Krajského soudu v Ostravě žádný nováček. V listopadu 2009 byl odsouzen k sedmi a půl roku vězení za nevydařenou loupež. V říjnu 2008 se zbraní v ruce přepadl benzinovou stanici v Petřvaldě na Karvinsku.

Čerpadlářka se jej však nezalekla a spustila alarm. Vyděšený muž v panice utekl, aniž by cokoli vzal. Žena za pultem prokázala velký kus odvahy, utrpěla však posttraumatickou stresovou poruchu, což znalci ohodnotili jako těžkou újmu na zdraví. Lupiči hrozilo pět až dvanáct let vězení. „Lituji toho, co se stalo,“ prohlásil tehdy během hlavního líčení. O jeho upřímnosti se ale dalo pochybovat. V té době si totiž odpykával čtyři roky za loupež na poště na Frýdecko-Místecku.

Když mu skončil trest za přepadení čerpací stanici, dostal se podle soudu znovu do křížku se zákonem. Tentokrát přesedlal na drogy. Trest ve výši devět a půl roku není pravomocný. Richard M. i žalobce si ponechali lhůtu k vyjádření.

Ilustrační foto
Nevydařený závěr „švédské trojky“ řešil soud v Ostravě