Velička podle obžaloby vloni v srpnu po tragickém požáru v Bohumíně, při němž zemřelo jedenáct lidí, zveřejnil rasistický článek. V něm mimo jiné stálo: „Jedenáct cikánů minus. Něco uhořelo a něco vyskákalo z oken.“

Jak již Deník informoval, Velička byl odsouzen trestním příkazem bez nařízení jednání. 

Panelový dům v Bohumíně, kde v sobotu 8. srpna 2020 při požáru bytu v jedenáctém patře zahynulo 11 lidí.
Odsouzený šéfredaktor. V Ostravě padl rozsudek v případu rasistického článku

Snímek šéfredaktora Vlasteneckých novin z facebookového profilu Radka Veličky.Radek VeličkaZdroj: Facebook.com - Radek VeličkaProti rozhodnutí však odsouzený Velička podal odpor. To znamená, že verdikt pozbývá platnosti a soud musí nařídit klasické hlavní líčení.

Teprve v něm rozhodně o vině či nevině a případném trestu. Termín zatím nebyl stanoven

Velička čelí žalobě hned ze čtyř trestných činů. Mimo jiné z hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob a z podněcování k nenávisti vůči skupině osob. Podle policie pod různými jmény psal i další extremistické články, ve kterých komentoval dění v různých částech republiky i ve světě.

Muž se k činu přiznal. Prý ale netušil, jaké následky jeho čin bude mít. Na snímku z jednání o uvalení vazby z loňského srpna.
Žalobce a bohumínský žhář se zřejmě dohodnou na trestu. Jednat budou v září

Článek, v němž stálo: „Jedenáct cikánů minus. Něco uhořelo a něco vyskákalo z oken,“ se na webu Vlastenecké noviny objevil krátce po požáru, který v bohumínském věžovém domě vloni v srpnu založil Zdeněk K. (54 let). Se dvěma PET lahvemi naplněnými benzinem se vydal do bytu v jedenáctém patře, kde probíhala oslava. Té se zúčastnili i jeho příbuzní, včetně manželky, která se od něj odstěhovala k synovi.

Tuto situaci muž neunesl. Když mu na zazvonění jeden z přítomných otevřel, vliv dovnitř hořlavinu. Zbytkem polil zabouchnuté dveře. Poté vytáhl zapalovač. O život přišlo jedenáct lidí, z toho pět po skoku z výšky. Zdeněk K. prohlásil, že neměl v úmyslu nikomu ublížit, prý chtěl jen přítomné vystrašit. Před několika dny projevil ochotu jednat se žalobcem o uzavření dohody o vině a trestu. Stát by se tak mohlo v září.