V uplynulých dnech zahájili policisté trestní stíhání proti muži, jenž byl už v minulosti třináctkrát soudně trestán za přečiny převážně majetkového charakteru, kterých se dopouštěl na osobách vysokého věku.

„Bohužel nepoctivec, který chce za každou cenu získat cizí peníze, umí vymyslet hodně důvěryhodnou legendu. Dokáže své „oběti“ přesvědčit, že zařídí i nemožné. Takový nepoctivec bývá empatický, chápavý, zdvořilý a působí velice důvěryhodně. A pokud se takový jedinec cíleně zaměří na seniory, bohužel často bývá úspěšný,“ vysvětluje policejní komisařka Zlatuše Viačková.

S jedním takovým nepoctivcem se setkala i 80letá žena z Karvinska. Dnes již obviněný (53) seniorce pod legendou slíbil, že jí pomůže s umístěním blízké osoby do zdravotnického zařízení.

Důvěřivá paní, která přišla o své životní úspory, měla zato, že „dobrodinec“ jí pomůže v nelehké životní situaci. Podezřelý nezůstal jen u slibu vyřešení jednoho problému, nadto měl ženě přislíbit i vypořádání se s problémovým sousedem. Ovšem za všechny své „služby“ si měl převzít finanční hotovost, která zřejmě přesáhla 100 tisíc korun.

V současné platnosti nouzového stavu je podezřelý muž ohrožen trestem odnětím svobody na dvě léta až osm let.