Důvěřivým lidem nabízejí „hodnotné" dárky v podobě LED žárovek a cpou jim při tom k podpisu údajně ničím nezávazné smlouvy. Jenže pokud podepíšete, stáváte se odběratelem zcela jiné distribuční sítě než dosud. A přitom ani nevíte, kolik budete nově za tyto odběry platit.

Na jejich pohyb upozornili někteří obyvatelé Karviné pomocí sociálních sítí. „Lákají lidi na stvrzení nové smlouvy, ve které se údajně hovoří o tom, že u RWE nadále zůstáváte. Jsou vybaveni potřebnou technikou, přímo na místě si naskenují váš občanský průkaz a smlouvu ihned odešlou do jejich centrály. Vy poté dostanete smlouvu, kde je udáno, že vznikla nová elektronická smlouva. Navíc ani neuvádějí, v jaké ceně budete jejich plyn/elektřinu odebírat. Pokud chcete vypovědět smlouvu, musíte to učinit písemně a s darovanými žárovkami vše odeslat na jejich adresu. Pokud písemnou výpověď a žárovky neodešlete, budou po vás požadovat 2000 korun jako sankci," zní popis.

Co na to firma RWE? „Poměrně často se za naše prodejce vydávají lidé, kteří pracují pro konkurenci. Vždy doporučujeme ověřit si totožnost prodejce na nonstop bezplatné lince 800 331 331," říká mluvčí RWE Linda Ešková.

Modernizace

Jak ale potvrzují třeba i karvinští strážníci, „šmejdi" z nejrůznějších oborů jsou dnes opravdu stále lépe technicky vybavení.

„Není jich tolik, co před lety. Svou činnost ale stále modernizují. Bývají vybavení technikou, která jim ihned na místě umožní sepsat smlouvu, obratem ruky vše odeslat do jejich centrály, a člověk tak může naletět během pár minut," uvedl zástupce ředitele karvinských strážníků Václav Ožana.

Dále varuje před telefonickými hovory s takovými lidmi. „Oni si je nahrávají. A dnes již existují kličky, kdy řeknete v telefonu, že s něčím souhlasíte, a podle některých právních úprav to může být bráno jako předběžný souhlas pro uzavření smlouvy, o které přitom ani nevíte," říká.

Pod rouškou prodejců se navíc mohou skrývat i tipaři vykrádačů bytů nebo jiní zločinci. Jediná obrana? Nikdy nic doma ani na ulici nekupujte ani nepodepisujte! Týká se to i zboží, jako jsou údajně značkové spreje, oblečení a další. A pokud chcete jakkoli upravit nebo změnit například smlouvy na dodávky energií, zajděte vždy přímo do nejbližšího sídla dané společnosti, kde s vámi vše v pořádku a v pohodě proberou.