Muž se snažil přejet do protisměru, v němž se blížilo auto značky Škoda se dvěma lidmi. Rychlost obou vozidel se v součtu pohybovala kolem 150 kilometrů v hodině. „Při této rychlosti by následky byly dozajista tragické,“ prohlásil státní zástupce. Ženě se naštěstí podařilo čelnímu nárazu zabránit, nakonec došlo jen k tečnému střetu.

Okolí obchodního centra Forum Nová Karolina. Ilustrační foto.
Agresor od Nové Karoliny. Problémový mladík byl opilý, policie žádá vazbu

„Podařilo se jí částečně zkorigovat směr jízdy,“ konstatoval soudce. Obžalovaný se poté znovu chopil volantu. Volkswagen vyjel mimo silnici a narazil do břehu potoka. Žena utrpěla lehčí zranění, obžalovaný vyvázl prakticky bez šrámů. Osádka škodovky dokázala zastavit na vozovce.

Jak uvedl státní zástupce, jen díky šťastným okolnostem a pohotové reakci řidičky volkswagenu nikdo nezemřel. Žalobce jednání Martina M. kvalifikoval jako pokus o trojnásobnou vraždu se sazbou až dvacet let. Soud ale dospěl k závěru, že šlo „pouze“ o pokus o těžké ublížení na zdraví.

Nevzpomínám si

Muž vinu odmítl, u hlavního líčení se ale zmohl pouze na několik vět. „Necítím se vinen, nevzpomínám si na to. Na okolnosti havárie si nepamatuji. Probudil jsem se až v nemocnici. Nejsem si vědom, že bych se něčeho dopustil. Já jsem nechtěl nikoho zabít,“ řekl obžalovaný s tím, že v době jízdy byl opilý. „Vypil jsem několik piv,“ prohlásil. Mezi partnery to skřípalo delší dobu. Pohádali se i během cesty autem.

Polák by měl za mřížemi strávit pět let.
Steroidy, alkohol. Polský „Rambo“ na Stodolní dupl sokovi do tváře a jde za katr

Poškození mozku?

Obhájce se snažil přesvědčit soud o tom, že jeho klient se nedokáže účinně hájit. Dva měsíce po události se pokusil o sebevraždu oběšením. „Rozhodně nešlo o demonstrativní pokus, došlo k organickému poškození mozku,“ uvedl advokát s tím, že Martin M. působí naprosto odevzdaným dojmem. Nevyužil ani možnosti pronést závěrečnou řeč.

U Okresního soudu v Ostravě se někdy ozývá křik, padají i výhrůžky. Ilustrační snímek.
Matka odsouzeného v Ostravě vyhrožovala soudkyni: Rozbiju ti hlavu kamenem

„Obžalovaný se prakticky nehájí, je těžko s ním věci probírat. Je tam postižení mozku,“ řekl obhájce, který navrhl vypracování revizního znaleckého posudku, který by se měl vyjádřit ke schopnosti Martina M. hájit se. Soud návrh zamítl.

Smrt

Podobné případy patří naštěstí k výjimečným. V paměti moravskoslezských policistů však zůstává hrůzná událost, jež se stala před bezmála deseti lety. Muž s tříletou dcerou v autě náhle přejel do protisměru, kde se střetl s kamionem. Otec i dívka zemřeli. Policisté nehodu vyšetřovali několik měsíců. Závěr byl šokující. Šlo o rozšířenou sebevraždu.