Poláci měli v tomto objektu několik let organizovat seance s využitím jihoamerického rituálního nápoje Ayahuasca obsahujícího zakázanou psychotropní látku DMT. Sezení byla určena výhradně pro zahraniční klientelu z Evropy.

Hlavní organizátor, Jaroslaw K., je již čtrnáct měsíců ve vazbě. Ostravský krajský soud tento týden rozhodl o jeho propuštění. Na svobodu se ale Polák zatím nedostane. Žalobce si totiž podal stížnost, o níž musí rozhodnout vrchní soud. Do té doby zůstává cizinec ve vazbě.

Nebezpečí útěku

Státní zástupce trvá na tom, že by Jaroslaw K. mohl uprchnout, jelikož mu hrozí vysoký trest. Vyloučit prý nelze ani pokračování v trestné činnosti. Soud uznal pouze argumentaci týkající se útěku. Zároveň však konstatoval, že zákon umožňuje využít instituty nahrazující vazbu.

Součástí šamanských seancí měla být i konzumace rituálního nápoje, díky které se měl konzument dostat do transu a být schopen vstoupit do jiných dimenzí či mluvit s duchy.
Kauza rituálních seancí: Do Ostravy se na šamanský soud chystaly stovky Poláků

Senát obdržel záruky důvěryhodných osob z řad nejbližších sousedů z obce, kde Polák žije. Záruku poskytla i starostka. Záruku nabídli také obhájci, což ale podle stanoviska Ústavního soudu není možné. Za Poláka se přimluvili rovněž vězeňský kaplan z ostravské káznice, kde Polák pobývá, a také generální konzulka Polska v České republice, jež část hlavního líčení osobně sledovala.

Vazba

Soud nakonec rozhodl o Polákově propuštění z vazby. A to na základě záruk důvěryhodných osob, písemného slibu obžalovaného a dalších okolností: cizinec má odebraný pas, soud mu zakázal vycestovat z České republiky a stanovil mu dohled probačního úředníka. Svou váhu mělo i doporučení kaplana a polské konzulky.

Krajský soud v Ostravě projednával 30. listopadu 2021 případ úmyslně založeného požáru v Bohumíně na Karvinsku, při kterém v srpnu 2020 zemřelo jedenáct lidí. Na snímku zmocněnec poškozených, advokát Petr Kausta.
„Je to bezcitný zbabělec,“ řekl o masovém vrahovi ostravský advokát Kausta

Ani to však státnímu zástupci nestačilo a podal si stížnost, jež má takzvaný odkladný účinek. To znamená, že než o ní rozhodne nadřízený soud, musí Polák zůstat ve vazbě.

Zatčení:

Zdroj: Policie ČR

Hlavní líčení již skončilo závěrečnými řečmi. Státní zástupce pro Jaroslawa K. požaduje devět let žaláře. Pro jeho manželku, která se seancí také účastnila, osm a půl roku.

Pro posledního cizince, jenž zajistil nemovitost na Novojičínsku, navrhuje podmíněný trest. Všichni obžalovaní vinu odmítli. Rozsudek bude vynesen 28. ledna příštího roku.

Seance

Seance byly určeny lidem z Polska, Rakouska, Německa, Dánska a Velké Británie. Každý z účastníků zaplatil v přepočtu deset tisíc korun. Na Novojičínsku se vystřídalo více než 1500 lidí, někteří dorazili i opakovaně.

Nemálo účastníků z Polska svědčilo ve prospěch obhajoby. Potvrdili, že šlo o očistná sezení, která jim změnila život. Jedna z žen například vypověděla, že měla od mládí sexuální trauma, kterého se po seanci zbavila. „Pomohlo to,“ prohlásila. Dalším byl bývalý polský vězeňský dozorce, jenž se potýkal s velkými alkoholovými problémy. Po rituálu se prý vše vyřešilo a konečně našel smysl života.