Případem údajného dotačního podvodu ve výši přesahující 300 milionů korun, v němž figuruje úspěšný podnikatel z Karvinska Radomír Prus (39 let), se v pondělí začal zabývat Krajský soud v Ostravě.

Prus, který jako obžalovaný vystupuje i v dalším procesu, již dříve prohlásil, že se stal obětí takzvaného Toflova gangu a také ostravské insolvenční mafie. V pondělí ale své někdejší vyjádření nechtěl komentovat. „Zrovna v této věci jsem vázán mlčenlivostí. Nemohu se k tomu vyjadřovat. Nechci se dostat do problémů,“ řekl na dotaz Deníku, zda trvá na svých slovech o insolvenční mafii.

Místo činu v Petřvaldě.
Oba postřelení muži z Petřvaldu jsou mimo ohrožení života

Podle informací Deníku není vyloučeno, že jeho postoj souvisí s nedávnou policejní razií na Ostravsku, která se podle nepotvrzených informací mohla mimo jiné týkat insolvenčních řízení. Prus může vystupovat jako svědek a musel podepsat mlčenlivost.

TŘI ROKY

Prus – většinový majitel společnosti Exelsior Group z Bohumína zabývající technologiemi na zpracování PET obalů –, se kvůli trestnímu stíhání ukrýval tři roky na Seychelách. Tam krátce před vypuknutím aféry s údajnými dotačními podvody odletěl na dovolenou. Domů se pak odmítl vrátit s tím, že by se po zatčení a případném uvalení vazby nemohl v potřebném rozsahu hájit a prokázat svou nevinu.

Do České republiky přicestoval až po třech letech poté, co byl na něj zrušen zatykač. „Já jsem byl tři roky vězněný českým státem v zahraničí zcela nelegálně. Jasně bylo soudem konstatováno, mám na to pravomocné rozhodnutí, že zatykač na mě byl nelegální a neplatný,“ prohlásil Prus po svém návratu v roce 2016.

DOTACE

V právě projednávané kauze kromě Pruse figurují další tři lidé. Podle žalobce se mezi lety 2007 a 2011 v různém rozsahu a různým způsobem podíleli na neoprávněném vylákání dotačních prostředků. Evropské unii měla vzniknout škoda 268 milionů korun a České republice nejméně dvaačtyřicet milionů korun. Vše se točilo kolem zařízení na výrobu a zpracování PET materiálů.

Farmářské trhy u nákupního centra Futurum v Ostravě  v sobotu 8. dubna. Na snímku prodejce vajec Dalibor Socha.
Vajíčka na farmářských trzích šla na dračku. Jako obvykle!

V případě uznání viny hrozí obžalovaným pět až deset let vězení. Žalobce Karel Kalda uvedl, že má mimo jiné důkazy v podobě výpisů z bankovních účtů. Obžalovaní měli podle Kaldy například uplatnit dotace na starší stroj, který vydávali za nový.
Všichni aktéři využili svého práva a odmítli vypovídat. Poté jen přečetli krátká prohlášení, ve kterých vinu odmítli. „Obžaloba je zcela účelová s cílem zničit prosperující firmu Exelsior Group,“ uvedl jeden z nich.

Samotný Prus nejprve poděkoval soudu za zrušení zatykače. „Chtěl bych poděkovat soudu, že mi umožnil se jednání zúčastnit osobně tím, že zrušil zatykač,“ řekl Prus, který pak přednesl své výhrady vůči obžalobě. „Samotná obžaloba jen kopíruje obvinění. Během vyšetřování ale došlo k prokázání naší neviny,“ řekl Prus, podle kterého pro nevinu obžalovaných svědčí řada posudků a odborných vyjádření.

Hlavní líčení by mělo pokračovat v úterý, poté bude odročeno.

DALŠÍ KAUZA

Prus s dalšími lidmi figuruje i v jiné kauze týkající se údajného několikamilionového podvodu při leasingu na lisovací stroj. Tímto případem se ostravský krajský soud začal zabývat vloni na jaře. Do poslední chvíle nebylo jasné, zda na něj Prus pobývající kvůli zatykači tři roky na Seychelách dorazí.

Úvodní stránka facebookového profilu skupiny.
KD Věry Špinarové? Vzpomínku na zpěvačku chtějí důstojnou, ale jednodušší

Podnikatel opakovaně prostřednictvím svého obhájce vyjádřil ochotu zúčastnit se všech jednání. Svou přítomnost ale podmiňoval zrušením zatykače. Soud mu nakonec vyhověl. Při zahájení procesu vloni v březnu Prus prohlásil, že je nevinný. Naznačil také, že jeho trestní stíhání mohou být odplatou.

Radnice v Jablunkově. Ilustrační foto.
Starý klášter? Jeho záchrana je možná