Z vraždy jsou obžalováni Jiří Bohdálek (55 let), Michal Zágora (39 let) a Lumír Moric (42 let) z Karvinska. Hrozí jim až výjimečný trest. Podle obžaloby šlo o loupežnou předem promyšlenou vraždu.

Muži si pronajali garáž v Ostravě, ve které vykopali hlubokou jámu. Sehnali zbraň, chemikálie na rozložení těl a také betonovou směs. Manžele odvezli z Bohumína do Ostravy, v garáži je popravili střelou do hlavy, mrtvoly vhodili do hrobu a posypali chemikáliemi. Před spravedlností unikali do dubna, kdy je zatkla policie.

Drak

Muži věděli, že Muszański podniká v různých oblastech. Ve městě byl známý pod přezdívkou Drak a tímto tvorem se také prezentoval. Vyobrazený ho měl mimo jiné v dlažbě před domem a na vratech. „Bylo všeobecně známo, že u sebe nosí minimálně dvě stě tisíc korun. Předpokládali jsme, že doma může mít miliony," řekl u soudu Zágora, který obchodníka velmi dobře znal. „Ano znali jsme se, dokonce mi půjčil peníze," vypověděl u soudu Zágora. Právě on Muszańského 28. února loňského roku vylákal na schůzku. Zde již čekali maskovaní komplicové Bohdálek a Moric, kteří podnikatele přepadli, svázali a naložili do auta. Podle obžaloby jej odvezli do pronajaté garáže v Ostravě a popravili střelou do hlavy.

Stejný osud potkal i jeho manželku, pro níž si vzápětí přijeli k ní domů. Naložili ji do kufru auta, převezli do garáže a zastřelili. Těla vhodili do připraveného hrobu, posypali chemikáliemi, aby ztížili případnou identifikaci a zaházeli hlínou.

Detailní plán

Podle kriminalistů byla vražda detailně naplánována. Muži se navíc policisty snažili zmást falešnými stopami vedoucími do Polska. Vše mělo vypadat, že manželé se kvůli problémům v podnikání skrývají někde u severních sousedů.

Policisté se nakonec dostali až k podezřelé trojici a pronajaté garáži. K nalezení těl kriminalisté nasadili psa na vyhledávání lidských ostatků, který přesně ukázal místo pohřbení. Pokud by se vrahy nepodařilo rychle vypátrat a měli by tak dostatek času k zabetonování hrobu, těla by se možná nikdy nepodařilo objevit.

Vraždy ne

Jako první u soudu vypovídal Zágora, který odmítl, že by měl s vraždami cokoliv společného. Přiznal jen loupežný plán.

„S Bohdálkem a Moricem jsme se u flašky alkoholu několikrát bavili o tom, jak získat peníze. Všichni jsme měli finanční potíže. Pak nás napadlo, že někoho přepadneme. Kdo s tím přišel první, nevím. Uvažovali jsme o několika lidech, pak jsme se rozhodli pro pana Muszańského. Podnikal a věděli jsme, že je bohatý. Běžně u sebe nosil dvě stě tisíc korun. Počítali jsme, že v baráku by mohl mít od dvou do pěti milionů," řekl Zágora.

Jednotliví aktéři si rozdělili úkoly. Zágora pronajal v Ostravě garáž, sehnal i chemikálie a beton. „Mělo to být na zastrašení Muszańského, kdyby nám nechtěl říct o penězích," vysvětlil Zágora, který před soudem tvrdil, že o zabití nepadlo jediné slovo. Muszańského prý chtěli později odvézt zpátky před jeho dům. Samotný Zágora, jenž Muszańského vylákal na schůzku, měl v případu figurovat jako další oběť přepadení.

Změna plánů

„Bohdálek s Moricem by mě jako spoutali, dostal bych nějaké rány a tak," prohlásil Zágora s tím, že komplicové plány nečekaně změnili. Zágora údajně netušil, že jeden z nich Muszańského v garáži zastřelil. „Já jsem hlídal venku. Vyšli za jednu až dvě minuty. Nevím, co se tam dělo. Pak jsme jeli zpátky do Bohumína," řekl u soudu. Od známých se pak odpojil. Po nějaké době se setkali a vrátili se do Ostravy. Až tam prý zjistil, že v autě je podnikatelova manželka. Když ji Bohdálek s Moricem odváděli do garáže, Zágora opět zůstal venku.

„Za chvíli jsem uslyšel nějakou ránu. Všechno to bylo proti původnímu plánu. Paní Muszańská se do Ostravy neměla vézt. Vlezl jsem do garáže a tam jsem uviděl těla," uvedl Zágora. Jeden z mužů mu řekl, aby pomohl se zasypáním mrtvol. „Já to udělal. Pak jsme odešli," řekl Zágora. Nakolik je Zágorova verze pravdivá, musí posoudit trestní senát.

Na stopě

Policisté se na stopu vrahů dostali přes pronajatou garáž. Když v ní našli hrob s těly zastřelených manželů, došlo Zágorovi, že spadla klec. Pokusil se proto otrávit léky. Skončil v nemocnici, odkud ho kriminalisté odvezli v poutech. Ve stejnou chvíli byl zatčen i Lumír Moric. Jiřímu Bohdálkovi se podařilo prchnout na Slovensko, kde podnikal. Jen o den později ho v popradském bytě zadržela tamní zásahové jednotka.

Muži jsou obviněni z loupežné vraždy. Hrozí jim až třicet let vězení, v úvahu připadá i doživotní trest.

Soud v pátek pokračuje výslechem obžalovaných a svědků. Jednání bude probíhat i příští týden.