Případem se tento týden po odvolání státního zástupce zabýval Krajský soud v Ostravě, jenž po několikadenním jednání dal všem stranám prostor pro závěrečné návrhy. Poté proces odročil. Současně stanovil termín, kdy oznámí své rozhodnutí.

„Věc byla odročena za účelem vyhlášení rozhodnutí, a to na 8. října,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Ostravě Klára Krystynová s tím, že padlo hned několik návrhů na doplnění dokazování, a to jak ze strany státního zástupce, tak i některých obhájců a zmocněnců poškozených. „O nich se senát poradí v rámci závěrečné porady,“ dodala Krystynová.

Zaklíněná lokomotiva na místě tragické nehody rychlíku EuroCity ve Studénce na Novojičínsku, snímky z 9-8. srpna 2008
Tragédie ve Studénce: blíží se po 12 letech konec, nebo přijde další odklad?

Státní zástupce například navrhoval, aby soud nechal vypracoval znalecký posudek u některého z renomovaných zahraničních ústavů, jelikož se posudky našich znalců výrazně lišily.

Soud má několik možností. Může povolit doplnění dokazování a pokračovat v jednání, další variantou je zamítnutí návrhů. V úvahu pak přichází i vyhlášení definitivního verdiktu.

Zaklíněná lokomotiva na místě tragické nehody rychlíku EuroCity ve Studénce na Novojičínsku, snímky z 9-8. srpna 2008
Od vlakového neštěstí ve Studénce uplynulo 12 let. Padne v září rozsudek?

Obžalováno je deset lidí z řad stavebních firem a dozoru, kteří podle názoru státního zástupce zavinili pád mostní konstrukce, do níž rychlík narazil. Okresní soud v Novém Jičíně se případem zabýval od roku 2010 a dvakrát již všechny aktéry zprostil viny. Jak při osvobozujícím verdiktu uvedl předseda senátu, stále není zcela jasné, proč se most zhroutil. Za této situace pak nelze určit zodpovědnost jednotlivých aktérů. Proti rozsudku se vždy odvolal státní zástupce.