Krajský soud v Ostravě jim za to ve čtvrtek uložil poměrně přísné tresty, a to ve výši deset a jedenáct let.

Zásilky byly prostřednictvím dalších osob podávány u spedičních společností a expedovány do České republiky. Dělo se tak nejméně od dubna do září roku 2014.

Čtěte také: Exprimátor Kajnar o lobbistovi Dědicovi: Ten člověk smrděl průserem

"Naši kriminalisté se případem začali zabývat poté, co jejich kolegové ve Velké Británii odhalili kokainový balík. „Angličané nám sdělili, že zadrželi zásilku adresovanou do Havířova. Na základě toho začalo šetření," uvedla státní zástupkyně Daniela Srbová, podle které byly z Panamy odeslány nejméně tři zásilky. „Minimálně jedna jim byla doručena, další zadrželi Angličané a jednu my," dodala Srbová s tím, že poslední zásilka, u které policisté změnili obsah, pod dohledem kriminalistů dorazila až do Havířova. Při jejím převzetí byli oba aktéři zadrženi.

Každá zásilka obsahovala přibližně kilogram vysoce čistého kokainu. Ten se poté u nás ředil a dále distribuoval. Velkou část převzal člověk z Prahy, jehož totožnost se však policii nepodařilo zjistit.

Samotný převoz kokainu probíhal tak, že muži nejprve prostřednictvím mezinárodní banky na dohodnutý účet zaslali zálohu. Droga poté prostřednictvím kurýrní služby jako běžná zásilka putovala přes oceán do Evropy a dále do Havířova.

Muži se přiznali a projevili lítost. „Udělal jsem životní překlep. Hodně mě to mrzí. Spáchal jsem věc, kterou jsem neměl udělat," prohlásil Hrozen, který v kokainovém obchodu viděl rychlou cestu ke zbohatnutí. Dokonce si v bance půjčil stovky tisíc korun.

Podle státní zástupkyně šlo o velmi náročné a zdlouhavé vyšetřování. Policisté spolupracovali s kolegy z několika států, mimo jiné z Panamy a Velké Británie.

Vzhledem k tomu, že obžalovaní byli označeni za členy organizované skupiny působící ve více státech, vztahovala se na ně trestní sazba v rozmezí od deseti do osmnácti let. Soud jim nakonec vyměřil deset a jedenáct let. Podle senátu nebyl důvod k uložení trestu pod spodní hranici. Rozsudek není pravomocný. Oba obžalovaní i státní zástupkyně si ponechali lhůtu k vyjádření.

Mohlo by vás zajímat: Ostrava zažila v noci divokou policejní honičku. Za vším byly zřejmě drogy

Soud řeší případ lékařů, kteří měli vystavovat falešné recepty