Na lavici obžalovaných usedl i sedmý muž, kterého ale soud osvobodil. Mladíci ve věku od dvaceti do osmadvaceti let se různou měrou podíleli na napadení dvacetiletého Roma. Ten utrpěl těžká zranění a následky si zřejmě ponese po celý život.

K činu došlo před půlnocí 8. listopadu 2008 v Jarošově ulici v Havířově-Šumbarku. Komando se krátce předtím sešlo v havířovské restauraci. Zde se všichni domluvili, že vyrazí do ulic děsit Romy, případně někoho zbít. Útočníci maskovaní kuklami a kapucemi podle svědků jeli ve třech autech.

Po chvíli narazili na dva Romy. Jeden z nich stačil utéct, druhý takové štěstí neměl. Členové trestního komanda jej doběhli, srazili k zemi a kopali do něj. Mladík utrpěl vážná poranění hlavy. Lékaři u něj konstatovali krvácení do mozku. Zranění se projevilo částečnou nehybností ruky, problémy s pamětí a psychickými problémy.

Mladíci si později v jiné havířovské čtvrti postupně vytipovali další dva Romy, kteří jim ale utekli. První skočil do zahrady, kde byli psi, další se stihl ukrýt v nedaleké ubytovně. Zde se na jeho obranu postavili ukrajinští dělníci, kterých se pronásledovatelé zalekli. Samotných útoků se zúčastnili i další lidé. O koho šlo, se však zjistit nepodařilo. Drama se odehrálo jen několik dnů po schůzce havířovské policie s místními občany, kteří si ochráncům zákona stěžovali na neúnosnou bezpečnostní situaci v jejich bydlišti. Policie tehdy slíbila, že přijme odpovídající opatření. Podle jedné z verzí se však údajní pravicoví radikálové rozhodli vzít spravedlnost do svých rukou a zjednat pořádek sami.

Vyjma nejmladšího z agresorů nebyl dosud nikdo z obžalovaných trestán. Většina založila rodiny, jeden z nich dokončil vysokou školu a působí jako jednatel ve firmě, která mu vystavila výborné hodnocení. I to, společně s relativně dlouhou dobou od spáchání činu, přispělo k tomu, že tresty nebyly přísnější. Ti, kteří se na bití přímo nepodíleli, ale jen dělali řidiče, nebo se účastnili pouze pronásledování, vyvázli s podmínkou. Zbylí, kteří mají na svědomí zmrzačení Roma, však půjdou do vězení.

Mezi obžalovanými byl i mladík, který v době činu neměl osmnáct let. Právě on má za sebou pestrou kriminální minulost. Mimo jiné byl odsouzen za napadení policisty, který dohlížel na pořádek ve vlaku převážejícího fotbalové fanoušky. Násilníkovi, na něhož se vzhledem k věku vztahovala poloviční sazba, soud uložil tři roky vězení, ve kterých zohlednil i předchozí odsouzení.

Vzhledem k tomu, že dotyčný během útoku na Romy nebyl plnoletý, probíhalo hlavní líčení s vyloučením veřejnosti. Podle zákona tak nelze zveřejnit jeho tvář, ačkoliv mu letos bude jedenadvacet let.

Páteční verdikt je v pořadí již druhý, který v tomto případě krajský soud vynesl. Před rokem tři hlavní aktéry poslal do vězení na tři až čtyři roky, dalším třem vyměřil podmíněné tresty, zbylé dva osvobodil. U jednoho z nich již rozhodnutí nabylo právní moci. Vrchní soud v Olomouci u zbylých verdikt zrušil a nařídil nový proces. Ten nyní skončil vynesením dalšího rozsudku, který zatím není pravomocný.