Bližší informace ale v současné době policisté uvádět nechtějí. „Kriminalisté se daným případem intenzivně zabývají. Byly provedeny výslechy osob, operativní šetření k věci, ale také vyhodnocení dosud získaných informací. V současné době nemůžeme sdělovat bližší informace,“ uvedla Eva Michalíková z moravskoslezské policie.

Rouška s názorem, tak nazývají „Čarodějky“ ochranu dýchacích cest na prodej. Ostrava, červenec 2021.
Bureš je zloděj a lhář!!! Tvrdí to nápis na rouškách z Ostravy, šijí je na míru

S ohledem na úroveň některých kreseb se objevily úvahy, že mohlo jít o dětské výtvory, v nichž autor napodoboval něco, co někde zahlédl. K této i dalším možnostem se Michalíková odmítla vyjádřit.

Nápisy vandal nastříkal mimo jiné na stromy i tabule dětmi oblíbené surikatí stezky.  K situaci se po druhém útoku vyjádřil starosta Městského obvodu Ostrava-Jih Martin Bednář, který vypsal na hlavu pachatele odměnu.

Odměna za dopadení. Pět tisíc

„Jsem znechucen opakovaným vandalismem v Bělském lese. V místě, které v dnešní složité době obvykle přináší pohodu a radost, se nám prohání bezohlední jedinci a ničí, co jim přijde pod ruku. Pošlapávají práci a snahu druhých. Ohánějí se nacistickými znaky, v jejichž stínu se umíralo a tragické následky se navždy podepsaly na osudech milionů lidí,“ zveřejnil starosta obvodu Ostrava-Jih Martin Bednář a dodal: „Osobně věnuji odměnu 5000 Kč tomu, kdo poskytne informace vedoucí k dopadení pachatelů.“

Petice, Ostrava, 28. července 2021.
Pryč s narkomany a kriminálníky. V Ostravě podepisují petici, necítí se bezpečně

Pokud je vandal starší patnácti let, hrozí mu obvinění z poškození cizí věci a z projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka, za což dospělý může dostat až tři roky vězení, na mladistvé se vztahuje poloviční sazba. Nikdo ale dosud nebyl obviněn.

Sprejer

Před časem Okresní soud v Ostravě řešil podobný případ, v němž figuroval sedmapadesátiletý sprejer. U podjezdu dálnice D1 v Ostravě nastříkal hákové kříže a znaky SS. Na místě ho dopadli strážníci. Ke všemu se přiznal. K motivu se ale nevyjádřil a odmítl dále vypovídat. Soud mu vyměřil podmíněný devítiměsíční trest s odkladem na osmnáctiměsíční zkušební lhůtu.