O jejich zatčení informovala policie v minulých dnech. Obviněným hrozí od dvou do osmi let vězení. Podle ředitele odboru krajské hospodářské kriminality Martina Válka se obvinění muži připojovali do stavebních řízení a dělali účelové obstrukce. Za stažení různých odvolání a námitek prý požadovali peníze. Válek řekl, že policie ví minimálně o dvou případech.

Podle policie předsedové spolků účelově vstupovali do stavebních řízení.

„Umožnil jim to zákon na ochranu přírody a krajiny a stavební zákon. Tuto možnost spolky mají, aby během stavebních řízení dbaly na ochranu přírody,“ uvedl Válek.

V prvním policii známém případu dotyční muži letos v dubnu oslovili přes prostředníka firmu, která staví v Ostravě obchodní centrum s tím, že pokud dostanou peníze, stáhnou všechny námitky, kterými blokovali stavbu.

Zdroj: Youtube

„Osoba jednající v zájmu investora zaplatila několik desítek tisíc korun a muži námitky stáhli, aniž by čekali na jejich vyřízení,“ řekl Válek.

Doplnil, že tento člověk je nyní stíhán za podplácení, ale vyšetřován je na svobodě. „Hrozí mu trest odnětí svobody do dvou let,“ upřesnil kriminalista Válek.

Podle informací ČTK vydírali Svorník s Lapšanským například společnost HE3DA, která v Horní Suché na Karvinsku staví továrnu na výrobu baterií. Firma tak musela zahájení stavby pozdržet o čtyři měsíce.

„Jeden z představitelů spolků se přihlásil do stavebního řízení a podal celou řadu námitek, v nichž upozorňoval na podjatost starosty obce i na výskyt čmeláků, otakárka fenyklového, svižníka polního a dalších chráněných druhů zvířat v průmyslové zóně. Ve skutečnosti jim šlo jen o peníze. Proto jsme vše ohlásili policii,“ řekl Vladimír Jirka, společník firmy HE3DA.

Podle něj všichni věděli, že vyděračská dvojice Svorník a Lapšanský takto fungovala v regionu dlouho, oslovila desítky firem.

Policie hledá další poškozené

Orlovský „ekolog“ Lapšanský tak má například na svědomí zdržení zahájení přestavby náměstí v centru Orlové nebo ekologického projektu revitalizace Gliňočské tůně v Bohumíně.

Policie v této souvislosti vyzvala firmy, které obvinění ekologičtí aktivisté oslovili, aby se přihlásily a podaly svědectví.

K zatčení ekologických aktivistů se vyjádřil i Daniel Vondrouš, ředitel Zeleného kruhu. V tiskovém prohlášení uvedl, že pokud někdo zneužíval práva spolků vyjadřovat se ve správních řízeních k vydírání, nemá to s ekologií nic společného.

„Asociace ekologických organizací Zelený kruh takové jednání kategoricky odsuzuje a doufá, že policie vše vyšetří a pokud došlo opravdu k vydírání, tak že bude potrestáno dle zákona. Pro skutečné ekologické organizace je takové jednání zcela nepřípustné. Není však možné kvůli zneužití zákona několika jednotlivci brát práva tisícům jiných spolků, které poctivě pracují na lepším prostředí pro život lidí. Je to jako zakázat podnikání kvůli tomu, že některé firmy podvádí či korumpují,” stojí v prohlášení šéfa organizace Zelený kruh.

Známý aktivista

Bohdan Svorník je v Havířově známý z několika jiných akcí a kauz. Aktivní byl v kauze karvinské spalovny odpadu, v lokalitě bývalého Dolu Dukla pořádal taneční party, inicioval správní řízení ohledně tradičního novoročního ohňostroje a obžalován byl mimo jiné i z pojišťovacího podvodu. 

Taneční party na Dukle v Havířově.
VIDEO: V Havířově se konala víkendová taneční party
Novoroční ohňostroj v Havířově.
Novoroční ohňostroj je v ohrožení
Soudce Otakar Chmiel.
Soud řidiči neprokázal, že by dopravní nehody zavinil úmyslně
Zdroj: Youtube