Zatímco pachatele prvního poškození policie zatím neodhalila, druhý útok zaznamenala kamera městské policie a strážníci zadrželi tři muže. „Poškození stromu, který městu věnoval občan Havířova, máme na videozáznamu. Škoda tam přesahuje 10 tisíc korun, proto byl případ předán k vyšetřování republikové policii," řekl primátor Zdeněk Osmanczyk.

Trojice se do lámání větví a ničení výzdoby vánočního stromu pustila v pondělí po půlnoci. Po několika minutách byli podezřelí zadržení hlídkou. "Jednalo se o 22letého J. K., 31letého J. G. a 24letého T. P. Jelikož se J. K. jevil strážníkům jako podnapilý, byla u něj provedena orientační dechová zkouška s pozitivním výsledkem. Strážníci rozhodli o jeho převozu na záchytku. Jelikož dotyčný kladl odpor, byly proti němu použity donucovací prostředky," uvedl šéf havířovské městské policie Bohuslav Muras. 

„Pachatelé, jejichž přesný podíl na události se ještě upřesňuje, na vánočním stromě poškodili ozdoby a elektroinstalaci. Škoda byla vyčíslena na 11 872 koruny. Případ vyšetřujeme jako výtržnictví a poškozování cizí věci," potvrdila policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Ve městě letos stojí tři vánoční stromy, na náměstích v centru, na šumbarském sídlišti a v Podlesí. Právě tam byla postavena a zcela novou výzdobou nazdobena jedle, kterou městu věnoval bývalý soudce Vilém Slezák. „Když už musí jít pryč, tak bych chtěl, aby udělala lidem na Vánoce radost," řekl 87letý dárce při kácení v jeho zahradě.

Čtěte také: V Havířově už postavili tři vánoční stromy i městečko