Muž podle obvinění byt úmyslně zapálil. Při požáru zemřelo 11 lidí, z toho tři děti. U soudu může obviněný, který je v nemocnici, dostat i doživotí. Podle žalobce obviněný v bytě s největší pravděpodobností nebyl. Hořlavinu nalil na dveře.

"Policie vydala usnesení o zahájení trestního stíhání," řekl dozorující státní zástupce Michal Król a dodal, že soudu navrhl vzetí muže do vazby. "Vidím dva důvody. Jako hlavní je možný útěk. Obava pramení hlavně z výše trestu, který by v případě odsouzení jistě atakoval horní hranici i výjimečný trest," řekl. Dodal, že panuje i obava, že by muž opakoval trestnou činnost. Soud má o vazbě rozhodnout v úterý.

Bohumín, žhářský útok, po stopách pachatele.
Žhář z Bohumína nechal uhořet syna i vnuka. Nikdo to nechápe

Obviněnému je kladeno za vinu, že s rozmyslem si opatřil hořlavou látku, kterou v panelovém domě vlil do prostoru bytu a na vstupní dveře. "Následně látku zapálil, a tím došlo k požáru celé bytové jednotky," uvedla. V bytě byli v té době lidé na oslavě dětských narozenin. Při požáru či v jeho souvislosti zemřelo 11 osob ve věku od osmi do 73 let.

V 11. patře bohumínského panelového domu začalo hořet v 8. srpna 2020 odpoledne. Šest obětí uhořelo v bytě, pět lidí zemřelo po skoku z okna.

Všechny články související
s tragédií v Bohumíně najdete zde

Podle Króla se obviněný k zapálení bytu přiznal na místě policistům, přiznání později zopakoval při výslechu. "K činu se doznal. Vyslovil určitou formu lítosti. Podrobněji se ale nevyjadřoval. Jako motiv uvedl rodinné spory," řekl Król.

Dodal, že žhář na oslavě jako host nebyl. "Nebyl s největší pravděpodobností ani v bytě. Sám uvedl, že hořlavou látku vylil na dveře. Víc se k tomu nevyjadřoval. Hořlavina se ale nějak dostala dovnitř," uvedl Król. Podle dřívějších informací hasičů se oheň rychle rozšířil a hořelo ve všech pokojích.

Król dodal, že přesný mechanismus vzniku požáru musí upřesnit znalecké posudky popřípadě výpovědi svědků, kterým se podařilo z bytu před požárem uniknout tím, že přeskočili na sousední balkon. "Osoby, které unikly, ale z pochopitelných důvodů ještě nebyly vyslechnuty," řekl žalobce.

Vyšetřování potrvá měsíce 

Podle žalobce vyšetřování případů potrvá měsíce. Čas zabere například zpracování znaleckých posudků. Zkoumat se bude i duševní stav útočníka. "Zatím nic nenasvědčuje, že by měl diagnostikovanou závažnou duševní poruchu. Vyloučit to ale nemůžeme," doplnil.

Zásah hasičů při tragickém požáru v Bohumíně, srpen 2020.
Svědkyně požáru se po veřejné kritice omluvila hasičům. Byly v tom emoce, řekla

Potvrdil, že útočník a někteří zemřelí či zranění byli příbuzní. V bytě byli v době požáru jeho manželka, syn s partnerkou a vnuk. Právní kvalifikace obvinění je jak v případě obvinění z vraždy, tak v případě obvinění z obecného ohrožení zvolena podle nejpřísnějších odstavců. U soudu obviněný může dostat výjimečný trest včetně doživotí.