Vinen. Takový rozsudek si v úterý u Okresního soudu v Ostravě vyslechl Petr Kramný (38 let) z Karviné. Muž, který si v současné době odpykává pravomocný osmadvacetiletý trest za vraždu manželky a dcery, byl okresním soudem uznán vinným z křivého obvinění policisty. Ten jej měl v únoru 2014 během výslechu zbít, což se ale neprokázalo. Kramnému hrozilo dva až osm let vězení.

Okresní soud ho sice uznal vinným, upustil však od uložení souhrnného trestu s odůvodněním, že předchozí osmadvacetiletý verdikt za dvojnásobnou vraždu je dostačující. „Je bezpředmětné ukládat trest další," řekla předsedkyně senátu Barbara Duksová.

Senát tak nevyhověl návrhu žalobce ani obhájkyně. Státní zástupce požadoval uložení souhrnného trestu s tím, aby bylo osmadvacetileté vězení za vraždu manželky a dcery přiměřeně navýšeno. To by znamenalo maximálně třicet let vězení, což je nejvyšší možný výjimečný trest, po kterém již následuje pouze doživotí. Obhájkyně se naopak snažila přesvědčit soud o tom, že její klient zákon neporušil a navrhla zproštění žaloby.

Rozsudek není pravomocný. Kramný i státní zástupce si ponechali lhůtu k vyjádření. Již nyní je ale jasné, že spis poputuje k odvolacímu ostravskému krajskému soudu. Kramného obhájkyně totiž krátce po vynesení verdiktu prohlásila: „Rozsudek bude napaden odvoláním." Zda se odvolá i žalobce, bude jasné za několik týdnů. „Svůj další postup zvážím poté, co mi bude doručen písemný rozsudek," řekl žalobce.

Zdroj: Deník/Jaroslav Perdoch

NIC JSEM NEUDĚLAL

Samotný Kramný vinu odmítl. „Necítím se být vinen. Já jsem nikoho křivě neobvinil," prohlásil Kramný, podle kterého stížnost na chování policisty bez jeho vědomí podal tehdejší právník. „Nedal jsem žádný pokyn k podání podnětu. On porušil povinnost mlčenlivosti. Já jsem ho mlčenlivosti nezprostil," řekl Kramný.

Podle soudu však při podání vysvětlení na Generální inspekci bezpečnostních sborů, která se stížností zabývala, údaje uvedené ve stížnosti nevyvrátil.

Předsedkyně senátu také konstatovala, že Kramný nevyhověl návrhu soudu, aby někdejšího právníka zbavil mlčenlivosti. To by umožnilo jeho předvolání a výslech, který mohl okolnosti podání stížnosti objasnit. „To, že ho následně nezprostil mlčenlivosti, což je jeho svaté právo, a toto mu nebude nikdo brát, ani tento soud, tak tuto skutečnost mu nemůžeme přičítat k tíži," reagovala Kramného obhájkyně.

NEJVYŠŠÍ SOUD

Kramný si v současné době odpykává osmadvacetiletý trest za vraždu manželky a dcery. Podle názorů soudu je v červenci 2013 během rodinné dovolené v Egyptě zabil elektrickým proudem. Kramný tvrdí, že své nejbližší o život nepřipravil. Rozsudek ostravského krajského soudu z letošního ledna v červnu potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Rozhodnutí tak nabylo právní moci.

Advokátka Kramného podala dovolání k Nejvyššímu soudu. Ten by v horizontu dní či týdnů mohl případ projednat. „Ve věci už je ustanoven senát, má už svoji spisovou značku. Věc na Nejvyšším soudě již běží. To je vše, co zatím k tomu řeknu," uvedla obhájkyně.