Se svým odvoláním neuspěl Jaromír Šebesta (39 let) z Chotěbuzi na Karvinsku, jenž v dubnu loňského roku kuší zastřelil devětatřicetiletého Roma Martina Hospodiho. Vrchní soud v Olomouci ve středu potvrdil desetiletý trest, který Šebestovi letos v květnu vyměřil Krajský soud v Ostravě. Šebesta byl uznán vinným z těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti.

Šíp zasáhl Roma do hlavy. Záchranná služba muže převezla do nemocnice, kde ale po několika dnech zemřel.

Hospodi společně s dalšími Romy v osudnou chvíli hledali šrot na jeho pozemku. Když je Šebesta vykázal, utekli ke svému vozu, do kterého všichni kromě Hospodiho stačili nasednout. Šíp vystřelený z kuše zasáhl Hospodiho do hlavy. Zraněním později v nemocnici podlehl.

Šebesta v rámci odvolacího řízení argumentoval tím, že nikomu nechtěl ublížit, pouze bránil svůj majetek a k výstřelu došlo náhodu, když uklouzl.

Vrchní soud ale jeho odvolání zamítl a v plném rozsahu potvrdil verdikt ostravského soudu. „Desetiletý trest v rámci sazby osm až šestnáct let je zcela adekvátní a přiměřený," prohlásil mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Petr Angyalossy. Šebesta podle něj musel vědět, že výstřel z kuše ze vzdálenosti dvanáct až čtrnáct metrů může způsobit vážné následky.

Angyalossy také zdůraznil, že obžalovaný vystřelil ve chvíli, kdy Romové utekli a nasedali do auta. „Nebyl v žádném ohrožení. Oni jej poslechli a utíkali pryč," řekl Angyalossy, podle kterého Romové v první chvíli ani nemuseli vědět, že jsou na cizím pozemku. „Nebyl oplocený," řekl Angyalossy.

Šebesta během soudního procesu tvrdil, že se bál. V minulosti se stal terčem zlodějského nájezdu a domníval se, že i tentokrát šli k němu Romové krást. Ti to ale odmítli. „Šli jsme na zdemolované bouraniště, které bylo asi padesát metrů od toho baráku. Nešli jsme krást ani loupit. Nic špatného jsme nechtěli udělat. My jsme jen procházeli," řekl Deníku bratranec zemřelého muže Gabriel Gujda, který byl na místě činu.

Jaromír Šebesta u soudu v Ostravě.

Šebesta ale trval na svém. „Z těch lidí jsem měl strach a ze strachu jsem střílel. Byla to nešťastná náhoda," uvedl Šebesta. Tuto možnost ale vyloučil balistik – expert na kuši. Ten zkoumal dráhu letu šípu, zabýval se i možnosti nechtěného výstřelu. Nic takového se podle něj stát nemohlo.

Proti rozhodnutí vrchního soud již není odvolání. V úvahu přichází jen dovolání k Nejvyššímu soudu. To ale nemá vliv na nástup do vězení.