Šebesta již v minulosti čelil opakovaným zlodějským nájezdům. Myslel si, že stejná situace nastala i tentokrát. Na obranu a zastrašení údajných zlodějů si vzal kuši, kterou si koupil jen několik dnů předtím. Výsledkem byl šíp v hlavě jednoho z Romů – Martina Hospodiho (39 let) –, který o týden později zraněním v nemocnici podlehl.

Šebesta před soudem prohlásil, že šlo o nešťastnou náhodu. Prý uklouzl a nechtě zmáčkl spoušť. Romové tuto verzi odmítli. Podle nich se jednalo o chladnokrevný čin. Šebesta je obžalován z těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti. Hrozí mu osm až šestnáct let vězení.

Drama

Drama se odehrálo 26. dubna loňského roku krátce před třináctou hodinou. Šebesta se po polední vrátil domů. „Šel jsem se osprchovat, zapnul jsem počítač a začal jíst. V ten moment přijelo auto a zaparkovalo před hlavním vchodem," vzpomínal v pondělí u soudu Šebesta, který si původně myslel, že si chce u něj někdo zacvičit. „Mám tu posilovnu. Z toho auta ale nikdo nevystoupil, pak navíc přeparkovalo někde dozadu. To se mi zdálo podezřelé," dodal obžalovaný. Když se šel podívat k oknu, zahlédl čtyři Romy, kteří vystoupili z automobilu. Osádka se později vydala k jeho domu. „Obhlíželi stavení, jak by se dostali dovnitř. Hledali vhodné místo. Po nějaké chvilce jsem slyšel šramot ze sklepa, kam mi vlezli. Měl jsem strach" řekl Šebesta. Obával se, že Romové vniknou i přímo do domu. „Byli v přesile," vysvětlil obžalovaný, který poté vytáhl nedávno zakoupenou kuši. Tu si údajně nepořídil kvůli zlodějům, ale zábavě.

„Nasadil jsem tětivu, to trvalo tak dvě tři minuty. Pak jsem vzal ze skříně šíp. Mezitím, jak jsem chodil po dřevěné podlaze, tak jsem je asi vyrušil. Odemkl jsem dveře a vyšel ven. Byli už před sklepem. Zařval jsem na ně: ,Okamžitě vypadněte!´ Oni na to ale nereagovali. Podívali se na mě a šli směrem ke mně," prohlásil Šebesta s tím, že se zastavili až poté, co pozvedl kuši. Znovu na ně zakřičel. Vzápětí se vydali ke svému autu. Šebesta odmítl verzi o tom, že by je pronásledoval a při nasedání do vozu na ně vystřelil.

.

K soudu přišli i Gabriel Gujda a Rafael Daniel, kteří celou tragédii viděli na vlastní oči. foto: Deník/Miroslav Kucej

Klopýtnutí

„Viděl jsem jen auto a pootevřené dveře. Žádného člověka jsem tam nezahlédl. A jak jsem byl ze sprchy v těch mokrých cuklích, tak jsem klopýtl a v tom vyšel výstřel," hájil se Šebesta, který vzápětí ve strachu utekl do domu, kuši položil na zem a přes okno sledoval, co bude dál. „Nic se nedělo. Po chvilce někdo z těch Romů zařval: Tys ho zastřelil! Opatrně jsem odemkl a šel se podívat za roh. Někdo tam ležel. Přišel jsem k nim a vidím, že má v hlavě šíp. Jednomu z Romů jsem řekl, ať počkají, že jdu pro druhý šíp a přeměřím, jak hluboko mu ten šíp vletěl. Myslel jsem, že to je něco povrchového. Ale bylo to skoro patnáct centimetrů. V tom zmatku jsem jim řekl, ať si ho naloží do auta a odvezou do nemocnice," vypověděl Šebesta, který již dříve uvedl, že za smrt Roma nenese odpovědnost. „Nechtěl jsem ho zabít. Mířil jsem někam dolů na auto. On se ale zrovna sehnul. Tohle jsem opravdu nechtěl," prohlásil Šebesta.

Věděl, co dělá

Podle obžaloby ale dobře věděl, co dělá a Roma nasedajícího do auta viděl. „Po vyhodnocení důkazní situace jsem dospěla k závěru, že se rozhodně nejednalo o nutnou obranu ani nešťastnou náhodu. Šlo tam jednoznačně o úmysl," řekla státní zástupkyně Brigita Bilíková, která dokonce zvažovala překvalifikaci činu na vraždu. „Při vyhodnocení výsledků jsem ale zůstala u původní právní kvalifikace," uvedla Bilíková.

Mířil na hlavu

K hlavnímu líčení byli jako svědci předvolání i Romové, kteří osudného dne byli na místě činu. Bratranec zemřelého muže Gabriel Gujda odmítl verzi o nešťastné náhodě.

„Šli jsme na zdemolované bouraniště, které bylo asi padesát metrů od toho jeho baráku. Nešli jsme krást ani loupit. Nic špatného jsme nechtěli udělat. My jsme jen procházeli. Navíc on ho střelil na cestě. To nebylo na jeho pozemku," řekl Gujda, který se s bratrancovou smrtí dodnes nevyrovnal.

„Stále vidím, jak tam umírá. Já jsem byl hlavní svědek, který na vlastní oči viděl, jak mu míří na hlavu. Nebyla to nešťastná náhoda. Když někdo zařve: ,Vy kur.. černé, já vás zabiju!´ a namíří kuší, to přece není nešťastná náhoda," dodal Gujda, kterého šokovalo Šebestovo chování po činu. „Přišel k nám. V jedné ruce držel housku, v druhé měl šíp a měřil, jak hluboko ho má Martin v hlavě. Ještě nám řekl: ,Víte co, pánové? Vytáhněte mu ten šíp z hlavy, hoďte ho do auta a zmizte s ním.´ To není člověk. Jestli nás takhle chtějí všechny postřílet, tak ať nás dají do fronty a postřílejí," prohlásil Gujda.

Dalším svědkem tragédie byl Rafael Daniel. „Beru léky na uklidnění. Nemůžu spát, stále mám strýce před očima. Vrací se mi to," řekl Daniel.

Hlavní líčení je plánováno do středy.

Petice na podporuKrátce po zahájení jednání obhájce Jaromíra Šebesty Milan Gabriš předal soudu petici několika set obyvatel Chotěbuzi, kteří se postavili za Šebestu. V petici se mimo jiné uvádí: „Nesouhlasíme s obviněním našeho souseda z úmyslného trestného činu." Autoři petici dále popsali, jak party Romů za bílého dne objíždějící usedlosti a kradou šrot. Podle podporovatelů petice by jednání Šebesty mělo být posuzováno jako nutná obrana. „V podobné situaci bychom postupovali stejně," stojí v petici. 

Související články najdete zde.