Při dvou zločinech mu pomáhal komplic. Jeho spanilou jízdu v těchto dnech ukončili třinečtí kriminalisté, kteří při vyšetřování spolupracovali s kolegy z Karviné. Nyní je ve vazbě a hrozí mu až deset let vězení.

Takový osud potkal jedenatřicetiletého muže z Karvinska. Na dráhu zločinu se vydal vloni v létě. Tehdy na Karvinsku přepadl zlatnictví.

„Poté, co prodavačce nastříkal slzotvorný prostředek do obličeje, odnesl si šperky v hodnotě přes padesát tisíc korun,“ uvedla Kateřina Kubzová z moravskoslezské policie.

Svatá Barborko, opatruj je! To stojí na transparentu před dolem KWK Pniówek v Pawłowiciach v Horním Slezsku nedaleko polsko-české hranice, kde během dvou dní v oblasti porubu N-6 tisíc metrů pod zemi třikrát vybuchl plyn metan.
Drama v KWK Pniówek nekončí, třetí výbuch i zranění záchranáři

V říjnu pak násilníkovy kroky směřovaly do prodejny tabáku na Brněnsku. „Zde měl pod pohrůžkou násilí donutit prodavačku k vydání finanční hotovosti ve výši přesahující deset tisíc korun,“ dodala Kubzová.

Lupič byl poměrně akční. Hned následující den se totiž objevil v Třinci. „Za použití slzotvorného prostředku se opět domáhal vydání peněz, což prodavačka odmítla. Muž z místa utekl,“ sdělila Kubzová s tím, že násilník se následně vrátil na jižní Moravu. Vydal se do trafiky, kde se pod pohrůžkou násilí dožadoval vydání peněz z pokladny.

„Když mu prodavačka sdělila, že zde žádné peníze nemá, zmocnil se její kabelky s finanční hotovostí téměř osmdesát tisíc korun a platebními kartami,“ doplnila policistka.

Krádež na Jiráskové náměstí v Moravské Ostravě, duben 2022.
VIDEO: V Ostravě se únava neodpouští, takto se krade na Kuřím rynku, podívejte

Letos v lednu se společně se čtyřiadvacetiletým komplicem pokusil vloupat do trafiky na Frýdecko-Místecku. Jejich snaha ale byla marná. O několik dní později se do trafiky za plného provozu vrátili. „I přes odpor prodavačky vzali z pokladny finanční hotovost přes deset tisíc korun,“ řekla Kubzová. Oba muže nyní čeká soud. Hrozí jim mnohaleté žaláře.