„Dá se říci, že menší nárůst se projevil v letních měsících, kdy se z výkonu trestu vrátil vyšší počet pachatelů, kteří pak opět páchali kriminální skutky. Na to jsme ale dokázali reagovat a poté se počet skutků opět snížil k celoročnímu průměru,“ říká vedoucí územního odboru Karviná policie České republiky Miloš Pollak.

V praxi? Nejpočetnějšími trestnými činy jsou různá vloupání do objektů, budov, zahradních chatek a podobně. Finanční výnos zde často není nikterak vysoký, lidem ze sociálních skupin, kteří žijí „ze dne na den“, ale takový zisk stačí. Mnozí z nich patří i mezi pravidelné uživatele drog, zejména pervitinu, shánění peněz na dávku je pro ně tím hlavním motorem.

„Posílili jsme i zde. Distributoři a výrobci drog pracují nejen na území okresu, ale dá se říci, že celooblastně. Náš toxi tým dnes pracuje daleko pružněji, například právě při předávání si informací s kolegy z dalších okresů. Také díky tomu jsme vloni zadrželi okolo padesáti pachatelů, kteří se podíleli na závažnější a rozsáhlejší činnosti, jako jsou varny pervitinu či pěstírny konopí. Musím ale říci, že i tato oblast je velice pružná a na místa zadržených dealerů a výrobců vždy velice rychle nastupují noví,“ popisuje Miloš Pollak.

Dodává, že objasňování výše zmíněné majetkové trestné činnosti se policistům poměrně daří. Pomohlo i zřízení karvinského oddělení hlídkové služby, které pracuje pro celé území Karvinska.

„Díky krajskému ředitelství zde byly navýšeny i počty pracovních míst, velmi dobře se to projevuje například ve snižování dojezdových časů na místa oznámení, také policistů je v ulicích vidět více,“ podotýká vedoucí karvinského územního odboru.

Stále častěji se policisté na Karvinsku setkávají také s oběťmi, a díky jejich úspěšnosti také s pachateli, tzv. internetové kriminality. Internet nezná hranic, takže nemálo lidí z Karvinska naletělo například i podvodným nabídkám, jejichž pachateli jsou různé mezinárodně organizované skupiny. Pachatelé ale sedí také za počítači v domácnostech na Karvinsku.

„Ta škála jejich činnosti je nesmírně široká. Jsou to pokusy o nabourávání se do soukromých účtů, kontaktování lidí přes facebook a podvodné žádosti o zaslání peněz, nabídka údajně výhodných koupí a cen nejrůznějšího zboží, inzerovaná i na známých a využívaných inzertních portálech, která pak končí tím, že člověk pošle peníze, objednanou věc už ale neuvidí,“ vyjmenovává Miloš Pollak.

Sledovanou oblastí je pak samozřejmě také doprava, která je díky hustotě osídlení Karvinska v podstatě nepřetržitá. Policisté zde upozorňují zejména na zvyšující se počet nehod s chodci a neustále apelují, aby chodci nepodceňovali nejen svou opatrnost, ale také viditelnost. 

Více informací k trestné činnosti v roce 2017 přinese týdeník Karvinsko a Havířovsko 13. února.

Ilustrační foto
Opravy, uzavírky, objížďky