Zcela ojedinělý případ nemající v historii naší kriminalistiky obdoby, objasnili moravskoslezští kriminalisté.

Zadrželi tři muže z Ostravska, kteří od října loňského roku do těchto dnů vykradli 134 rodinných domů v devíti krajích České republiky. Způsobili škodu za čtyři a půl milionu korun. Jejich zlodějské výpravy se mohou „pyšnit" několika nej.

Zkušení recidivisté se zapsali do historie kriminalistiky. Ojedinělý způsobem vykradli 134 domů v devíti krajích. Po zatčení se u nich našlo nářadí i ukradené věci.Internet

Kromě vysokého počtu vloupání a způsobené škody je nezvyklý i způsob tipování. Muži si vhodné lokality vybírali přes internet, konkrétně podrobné mapové aplikace umožňující detailně zabrat jednotlivé domy i jejich okolí.

„Přes tyto aplikace si prohlíželi domy a zjišťovali, zda například nejsou chráněny kamerami či signalizačními zařízeními. Studovali lokality, rozmístění objektů i další podrobnosti," řekl policista Zdeněk Sobotka s tím, že všichni muži ve věku 36, 39 a 50 let jsou zkušenými kriminálníky, kteří ve vězení strávili dohromady čtyřicet let. Pykali zejména za majetkové delikty.

Do jednotlivých měst se přepravovali vlakem, spoléhali se i na své nohy. Při některých výpravách nachodili i desítky kilometrů, aby ztížili své odhalení.

Vrtání

Po příjezdu na místo si ještě za světla objekt prohlédli. Do rodinných domů vnikali po půlnoci, když si byli jistí, že obyvatelé spí. Dovnitř se dostávali přes plastové dveře a okna. Používali speciální metodu. Vlastnoručně vyrobenými nástroji vyvrtávali díru do rámu pod páčkami, které pak pootočili o devadesát stupňů. A jelikož okna a dveře většinou neměly jiné bezpečnostní jištění, nic jim už nebránilo vejít do objektu. Brali vše, co se dalo naskládat do batohu. Zajímali se o peníze, zlato, elektroniku a další věci. Ne vždy ale byli úspěšní. Někdy se majitelé probudili a zloději utekli. Cennosti prodávali v různých výkupnách, bazarech nebo náhodným lidem.

Dopadení

Zloději si počínali velmi zkušeně. „Na místech činů nezanechávali téměř žádné stopy. Převlékali se, sbírali nedopalky cigaret," dodal Sobotka. Po zločinu se ukryli na odlehlém místě a čekali, co se bude dít. Pak se pěšky vydali na železniční stanici. Mnohdy ušli deset i více kilometrů. Nasedli na vlak a odjeli do Ostravy.

Muže se podařilo dopadnout i díky informacím z kriminálního prostředí. Policisté je zadrželi v Ostravě při návratu z posledního vloupání. Při samotném zatčení asistovala zásahová jednotka. První z trojlístku byl zajištěn na hlavním nádraží, druhý na nádraží ve Svinově a třetí poblíž domu, kde bydlel. U sebe měli nářadí i ukradené věci.

Na dva zloděje (36, 39 let) uvalil soud vazbu. Hrozí jim až osm let vězení. Poslední z trojice, který se podílel jen na několika vloupáních, je stíhán na svobodě.