Na Karvinsku bylo podle policejní databáze k 1. červenci 2022 v pátrání 124 mužů a dvaadvacet žen, včetně mladistvých do osmnácti let.

Mezi hledanými je například Aleš Sznapka (ročník 1965), jenž vystupoval v kauze lehkých topných olejů. Za zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby byl odsouzen k více než devíti rokům vězení. V září 2016 byl na něj vydán evropský zatýkací rozkaz.

Ilustrační foto.
Vzhůru na koupaliště na Karvinsku, kolik tam dnes utratíte peněz

Před více než dvaceti roky se slehla zem po Janu Štefaníkovi (ročník 1971). Soud mu vyměřil sedm let žaláře za mnohamilionové škody související s telefonními poplatky. V dubnu 2001 byl na něj vydán evropský zatýkací rozkaz.

V kategorii pohřešovaných osob je už od října 2002 Lambert Krejčíř, otec kontroverzního podnikatele Radovana Krejčíře, který je v současné době v jihoafrickém vězení. Policie nepochybuje, že Lambert Krejčíř byl unesen. Dokonce vyšetřovala i několik lidí. Jejich stíhání však bylo zastaveno. Předpokládá se, že Lambert Krejčíř během únosu zemřel, tělo se ale nenašlo.

Poslanec

Co se týká dalších regionů Moravskoslezského kraje, každý z nich má nějakou svou hledanou „celebritu“ nebo nezvyklý případ. Na ostravském seznamu například figuruje exposlanec Petr Wolf (ročník 1960). V roce 2012 byl za zneužití jedenáctimilionové státní dotace z ministerstva životního prostředí pravomocně odsouzen k šesti rokům vězení a k pětimilionové pokutě. Wolf proces označil za politický, což soudci důrazně odmítli.

Exposlanec po vynesení odsuzujícího rozsudku dělal vše pro to, aby nemusel za mříže. Nakonec zmizel. Krajský soud na něj vydal zatykač. V pátrací databázi figuruje od 25. ledna 2013. Poslední stopy vedly do Latinské Ameriky. „Stopa hledaného Petra Wolfa končí v Paraguayi. Tamní úřady jsme požádali o spolupráci. Nicméně ty zatím nepřistoupily k jeho zadržení,“ informovalo v roce 2019 Policejní prezidium České republiky. Od té doby se žádné nové zprávy neobjevily.

Co říkají horníci na prodloužení těžby?
Těžba uhlí má pokračovat. Horníci ale plánovali důchody, vadí jim nejistota

Na Bruntálsku je hledaným číslo jedna bezesporu dvojnásobný vrah František Hudec (ročník 1950). V pátrání je od 23. září 1992. Zmasakroval svou manželku a nevlastního syna. Použil nůž a sekeru. Podle některých stop by se mohl ukrývat na území bývalého Sovětského svazu, není však vyloučeno, že je už po smrti.

Lékař, kteřý jednoho dne zmizel 

Řada otazníků zůstává v případu lékaře Martina Rybnikára (ročník 1976) ze Slovenska, který pracoval ve Fakultní nemocnici v Ostravě-Porubě. Nadějný lékař bez jakéhokoliv vysvětlení v březnu 2003 nenastoupil na svou směnu. Přitom měl pověst spolehlivého člověka, kterého si nadřízení chválili. Od té doby se nad ním slehla zem.

„Vědělo se o něm, že má rád Tatry, proto jsme pátrání zaměřili i tímto směrem. Nebyli jsme ale úspěšní,“ prohlásil před několika roky policista z pátracího oddělení, podle kterého se během vyšetřování ukázalo, že lékař měl zálibu v kurzovém sázení. „Na tehdejší dobu sázel poměrně velké částky. Víme také o větší výhře, kterou ale brzy prosázel,“ dodal kriminalista. Zda s tím lékařovo zmizení souvisí, však policie neví.

Vladana Gomes Adolfo, rodačka z Ostravy se provdala za Angolana a již několik let žije a podniká v hlavním městě Luandě.
Život a láska v Africe: Rodačka z Ostravy chystá další knihu a setkání s čtenáři

Ochránci zákona prověřovali několik verzí, včetně té, že se stal obětí násilného trestného činu. To se ale nepotvrdilo. Kolegové z práce se spíše klonili k tomu, že Rybnikár, který byl introvertní typ, nevydržel velké pracovní vytížení a odjel do slovenských hor relaxovat. Rád totiž lezl po skalách. Policie nevylučuje ani možnost, že měl v horách nehodu. Rybnikár nechal v Ostravě snoubenku.

Vybrané fotografie hledaných a pohřešovaných osob z Karvinska pocházejí z databáze Policie ČR platné k 1. červenci. Fotografie hledaných a pohřešovaných osob z dalších okresů Moravskoslezského kraje naleznete na regionálních stránkách Deníku.