Dvě okna za oltářem jsou již provizorně zabedněná. Byla zdobená vitrážemi, a proto oprava nebude levná. „Ty nám někdo rozbil už loni před Vánocemi. Vše jsme hlásili na biskupství i na policii. Ta ale pachatele nevypátrala. No a teď zase. Dvě díry v oknech,“ postěžoval si tamní farář Miroslaw Kazimierz.

Nevybuchlý granát objevil náhodný kolemjdoucí v poli v Bohumíně.
Zásah pyrotechniků v osadě u Bohumína: náhodný kolemjdoucí našel v poli granát

Na opravě poškozených oken už se pracuje. Před třemi týdny si je restaurátorka odvezla do dílny a bude je opravovat až do Vánoc. Oprava toho více zdobeného bude stát 88 tisíc korun. K tomu je třeba připočítat lešení a usazení oken do zdi. Opravu farnost zaplatí z pojistky.

„Zvenku necháme před okna dát ochranná síta. Už jsme je zadali vyrobit, ale firma nestíhá. Doufáme, že než stačí vandalové všechna okna rozbít, budou na všech ony ochranné sítě,“ říká s nadsázkou otec Miroslav, který působí také na farnosti v nedalekých Albrechticích.

Útěk v řetězech 2019. Start byl v polském Těšíně, cíl v centru Havířova.
OBRAZEM: Útěk v řetězech s pestrým programem

Minulý týden dorazily do kostela v Horní Suché dvě restaurátorky, aby rozebraly číst dalších vitrážových oken, a některá skal opravily.

„V tomto případě vytáhneme pouze ty části, které potřebujeme. Jsou to ty, které byly v minulosti evidentně opravované, ale špatně. Musíme je znovu namalovat, vypálit v peci, vsadit do olověných profilů a potáhnout cínem,“ říká Hana Baronová z restaurátorské dílny v Kozmicích na Opavsku.