Podle aktuálních dat se mírně zhoršilo zjednodušené reprodukční číslo, které udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Stouplo z 1,44 na 1,45.

Naopak počet nových případů za posledních 14 dní v přepočtu na sto tisíc obyvatel se snížil o padesátku na 1090. Mírně také zpomalilo šíření nákazy mezi lidmi staršími 65 let. Za poslední dva týdny bylo mezi nimi v přepočtu na sto tisíc obyvatel 896 nově nakažených, což je zhruba o 30 méně než předchozí den.

Ilustrační foto
Počet zájemců o doučování se během uzavření škol zvýšil, říká koordinátorka

První den v roce laboratoře v Česku odhalily 3441 případů nákazy koronavirem, což je zhruba o 400 více než v poslední loňský sváteční den 26. prosince. O svátcích a víkendech se méně testuje, v pátek laboratoře provedly 6553 testů, nejméně od 6. prosince. Pozitivních případů bylo rekordních 52,5 procenta.

Podle aktuálních dat na webu ministerstva zdravotnictví přibylo do statistik 116 úmrtí s onemocněním covid-19, celkem zemřelo 11 827 lidí. Počet hospitalizovaných s koronavirem klesl v pátek zhruba o 300 na 5777.

Počet testů výrazně klesl

Páteční denní nárůst nových případů oproti posledním loňským dnům je výrazně nižší. Na Silvestra přibylo po úpravě dat 13 278 nakažených a den předtím rekordních 17 008 případů. Výrazně ale klesl také počet testů, v poslední den roku jich bylo téměř 28 tisíc a o den dříve přes 35 tisíc.

Od březnového začátku epidemie se koronavirus v Česku potvrdil u 735 469 lidí, přes 608 tisíc se vyléčilo, aktuálně se s nákazou potýká 115 514 lidí. Většina má mírný průběh onemocnění, počet hospitalizovaných ale v závěru roku stoupal, ve středu a ve čtvrtek jich ministerstvo evidovalo přes 6000, ještě na Štědrý den jich bylo zhruba 4300 lidí. Nemocnice proto od čtvrtka nesmějí přijímat pacienty na plánované zákroky, které je možné odložit. Musí také zvyšovat počty lůžek připravených pro pacienty s covidem-19.

Nejrychleji se koronavirus momentálně šíří na Královéhradecku, kde za uplynulý týden přibylo zhruba 1010 nakažených na sto tisícobyvatel. Následuje Rychnovsko s 954 a Opavsko se zhruba 928 případy na sto tisíc obyvatel. Relativně nejlepší situace je na Domažlicku s 282 případy na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní.

Ministerstvo zdravotnictví index PES zveřejňuje od počátku října, dosud nejvýše byl index protiepidemického systému (PES) ve dvou dnech na konci října, kdy se dostal na hodnotu 89. V pátém stupni, který je vymezen 76 až 100 body, je nyní čtvrtý den za sebou, dva dny je na 90 bodech, předtím byl na hodnotě 80. Nárůst o deset bodů způsobilo zejména zvýšení reprodukčního čísla.

Premiér Andrej Babiš během novoročního projevu
Česko čelí největší krizi za třicet let, soudí Babiš. Naději vidí v očkování

Opatření v celém Česku odpovídají pátému stupni podle rozhodnutí vlády od neděle, a to minimálně do 10. ledna. Zavřené jsou restaurace a většina obchodů a služeb, lidé se mohou na veřejnosti setkávat maximálně ve dvou, pokud nejde o členy jedné domácnosti. Mezi 21:00 a 05:00 platí zákaz vycházení.

Ministerstvo v lednu chystá změny ve výpočtu indexu. Novou metodiku připravuje Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Jeho ředitel Ladislav Dušek před Vánocemi uvedl, že v parametrech pro výpočet indexu velmi pravděpodobně nebude podíl pozitivních mezi testovanými, zohledňovat se naopak bude počet pacientů v nemocnicích.